sunnuntai 3. huhtikuuta 2011

Päivämatka Berniin

Genèven vähäiset nähtävyydet nähtyämme hyppäsimme junaan ja matkasimme Sveitsin pääkaupunkiin Berniin. Matka-aikaa on vain 1h40min, joka taittuu nopeasti hulppeita maisemia ihallessa. Rata myötäilee Genève-järven rantoja aina Lausanneen saakka, joten siinä riittää silmänruokaa kylliksi.

Bern sijaitsee Sveitsin saksankielisellä alueella ja siellä on noin 123.000 asukasta, siis jotakuinkin Oulun kokoinen kaupunki. Bernin vanha kaupunki on UNESCOn suojelukohde, joten se taitaa olla aika vanha. Bernin sanotaan saaneen nimensä siitä, että joku aatelinen nimesi paikan sen mukaan, minkä eläimen hän oli metsästysreissullaan ensimmäiseksi kohdannut. Ja vastaan oli tullut KARHU (Bär)! Onneksi eka tuttavuus ei ollut vaikkapa villisika, jolloin pääkaupunki olisi nimeltään Wildschwein.

Yksi Bernin nähtävyyksistä on Zytgloggeturm (Zeitglockenturm), jonka astronominen kello soittaa pimputtaa aina neljä minuuttia ennen seuraavan täyden tunnin alkua. Onneksi en asu siinä nurkilla!

Sää on edelleen kesäisen paahteinen, suojapaikoissa taatusti +25C tai jopa enemmän. Siitä huolimatta me teimme rivakan kävelylenkin Aare-joen rantoja aina Bärengrabenille saakka. Luulimme, että siellä on joku monumentti tai jotain, mutta siellä olikin eläviä karhuja. Äitikarhu ja kaksi pikkukarhua nukkua tuuhottivat auringonpaisteessa ja iso uroskarhu makoili laiskanpulskeasti omassa aitauksessaan.

Näin nähtiin Bern ja palattiin takaisin lähtöpisteeseen eli Genèveen.
Sveitsin junaliikenteestä on sanottu, että se toimii minuutin tarkkuudella. Seurasimme aamulla lähtiessämme, että toteutuuko tämä väite ja totesimme, että joku juna lähti 15 sekuntia myöhässä. Aika hyvä suoritus eikä meidän junakaan ollut myöhässä kumpaankaan suuntaan.

3 kommenttia:

Heli kirjoitti...

Bern on kyllä kaunis kaupunki! Ja Luzernistakin tykkäsin silloin 1992, kun maassa olen autoillut :)

Helna kirjoitti...

Luzern on aivan oma lukunsa. Todella hieno kaupunki (kts. blogi 06/2010).

Aili Inkeli kirjoitti...

Nyt teillä on varmasti paukkuja selviytyä Suomen vaihtelevasta keväästä yhtä vaihtelevaan kesään! Mahtoi olla mukavaa noissa plusasteissa, jou!