lauantai 25. kesäkuuta 2011

Kyl määki Turuus

Päätimme lähteä juhannuksen viettoon Suomen Turkuun, jota edellisessä blogikirjoituksessa arvuuttelimmekin. (Arvonta on muuten suoritettu ja voittaja julkaistu arvuuttelutekstin yhteydessä.)Turku on tänä vuonna Euroopan kulttuuripääkaupunki yhdessä Tallinnan kanssa. No, se ei ollut päällimmäinen syy, miksi valitsimme Turun juhannusviikonlopun kohteeksemme. Pidämme Turkua niinkuin muitakin suomalaisia kyliä ja kaupunkeja mukavina kesäpaikkoina ja kaiken lisäksi rohkaistuimme uskomaan, ettei Turku tyhjene kokonaan juhannukseksi. Siinä me kyllä menimme vipuun. Täällä ei ole oikein mikään auki.

Turussa on joitakin erikoisuuksia, joihin kannattaa tutustua. Aloitimme juhannusaaton ulkoilusession Aurajoen rantamilta ja jokilaivoista. Aurinko paistoi lähes pilvettömältä taivaalta - mitä muuta voi keskikesälla odottaakaan. Täydellinen fiilis.
Jokilaivasta siirryimme Kaskenkatua muutaman askeleen ylöspäin ja tulimme Uusi Apteekki -nimiseen pubiin, joka on tuttu kaikille Vares-kirjojen lukijoille, samoin kuin sen vieressä nököttävä Mantun Grilli (joka ei ollut auki). Apteekin lisäksi ravintolana toimii myös entinen pankki (Old Bank), Puutorin Vessa ja koulu (Panimoravintola Koulu).
Jos olisimme viitsineet tallustella Aurajoen rantaa kohti satamaa, olisimme tulleet Förille, joka on Suomen ainoa kunnallinen jokilautta. Se on tarkoitettu kevyelle liikenteelle ja se ylittää joen noin 1½ minuutissa.
Mutta emmepä käyneet siellä saakka, vaan kiiruhdimme syömään. Valitettavasti juhannuksen ajaksi kuuluisat ruokaravintolat (Sergio's, Mami, Smör) olivat laittaneet lapun luukulle, joten asettauduimme majapaikkamme Hamburger Börsin Fransmanni-ravintolaan. Kyllä silläkin ruoalla nälkä lähti.

Juhannuspäivä alkoi yrityksellä Puutorin Vessaan. Suljettu. Talsimme tyhjän kaupungin keskustan läpi Panimoravintola Koulun terassille. Taas paistoi aurinko ja tunnelma oli kiireetön. Koulun pihalla oli chopaderos-pyörien näyttely.

Lounasta päätimme syödä Uudenmaankadun Koti-Pizzassa, jonka omistaa Markun nuoruuden aikainen kaveri pizza-Pertti. Matka Koululta Uudenmaankadulle oli sopiva lounaslenkki - vaativaa mäkikävelyä, historiallisia näkymiä Vartiovuorelle ja muuten vaan riittävän pitkä matka.

Sää on ollut tosiaankin parempi kuin osattiin odottaa. Lämpötila noin +20C, suurimmaksi osaksi puolipilvistä ja kevyttä tuulta.
Huomenna ajellaan takaisin pääkaupunkiseudulle ja palataan arkeen.

3 kommenttia:

Ella ja Timo kirjoitti...

Niin on Juhannus jo takanapäin. Täällä ei sää oikein ollut suosiollinen. Aattona satoi vettä ainakin joka tunti jonkinlainen sadekuuro kulki joten kosteana pysyttiin. Juhannuspäivä oli suht mukava sään puolesta ei satanut ja lämpöä n.15-17. Eilen illalla sitten järvi tyyntyi ja alkoi paistamaan. Oli mukava istua nuotiolla (meidän kokko). Tänä aamuna satoi jälleen nyt iltapäivällä selkeämpi. Katsoin sitä polkupyörän kuvaa ja aattelin että olisitteko kokeilleet ajella sillä. Hyvää työviikkoa.

Aili Inkeli kirjoitti...

Mukavan leppoisa vaikuttaa juhannus olleen Turussa. Harmi, että kulinaariset nautinnot jäivät ilmeisesti vanhoihin tuttuihin makuihin - onneksi ruokaa kuitenkin löytyi autiosta kaupungista!
Seuraavia arpajaisia odotellessa hyvää kesää :))

Sari ja Rokku kirjoitti...

Terve! No niin se meni Mittumaarit ja Johannekset ohi, ennen kuin ehdittiin tähän leikkiin mukaan :(. Seuraavalla kerralla sitten!
Oikein hyvää kesä-heinäkuun vaihdetta teille täältä Inkoosta, tapaamisiin! :)