keskiviikko 28. marraskuuta 2018

Wiltshire once again

Minulle tarjoutui oivallinen mahdollisuus pitää pieni breikki ja lähteä Markun mukana Englantiin, Wiltshireen ja tarkemmin vielä Bradford-on-Avoniin. En kieltäytynyt tarjouksesta. Markku osallistui koulutukseen ja minä sain viettää päiväni niin kuin parhaaksi katsoin.
Majoituimme Markun kollegan Christianin kotona.

Maanantaina Markulla oli lyhyt päivä (päättyi jo klo 13), joten minä ehdin tehdä reilun tunnin kävelylenkin Christianin vaimon Eleanorin ja heidän Mavis-koiransa kanssa. Täällä annetaan koirien juosta irtaallaan. Mavisille tosin piti laittaa hihna aina, kun lähistöllä oli pyöräilijöitä, joiden perään tämä tyttönen pinkaisi mielellään tuhatta ja sataa.

Olemme käyneet Bradfordissa muutama vuosi taaksepäin, joten muistinkin jotakin täältä. Esimerkiksi Tithe Barnin. Nunnaluostarin omistama hervoton varasto/lato, johon paikalliset maanviljelijät olivat aikoinaan joutuneet luovuttamaan tietyn osan sadostaan - kirkon hyväksi - verona (tithe tarkoittaa veroa).

Tithe Barn ulkoa
Tithe Barn sisältä
Maanantaina iltapäivällä hyppäsimme junaan kohti Salisburya. Heti on todettava, että englantilainen, yksityistetty rautatiesysteemi ei toimii sveitsiläisen vastaavan tarkkuudella. Joka ainoa juna, jota käytimme, oli myöhässä.
Salisburyn käynnin taustalla oli osaksi uteliaisuus ja osaksi mielenkiinto Bradfordia ympäröivään seutuun. Uteliaisuus-aspekti liittyy pariin veänäläismieheen, jotka ovat käyneet ihastelemassa Salisburyn huikeaa katedraalia plus samalla jättäneet hermomyrkkyä jälkeensä.


Salisburyn Cathedral on mykistävän kokoinen kolossi, mutta sisätiloiltaan se ei ole niin vaikuttava kuin olettaa sopii. Johtuu osin varmaan siitäkin, että ao. uskontokunnan kirkot eivät ole välttämättä suunnattoman koristeltuja niin kuin vaikka katoliset kirkot, kreikkalaiskatolisista puhumattakaan.

Tiistaille olin suunnitellut itselleni päiväretken Trowbridgeen, joka on vain 6 minuutin junamatkan päässä. Christian sai lähes halvauksen, kun hän kuuli sen. Trowbridgeen!!! Never, there's nothing. Hänen täydellinen kauhistus sai minut muuttamaan suunnitelmiani ja kävin Bathissa (junalla 12 min  ja juna oli myöhässä!) joulumarkkinoilla.

Ennen kuin lähdin Bathiin nautin nice cup of tea in a fancy tearoom in Bradford citycenter. Herkullista, oikeasti.Bathin joulumarkkinoilla ei ollut jouluista tunnelmaa tai minä en ainakaan saavuttanut sitä, koska siellä satoi kaatamalla vettä. Muutenkaan ne eivät poikenneet saksalaisista joulumarkkinoista ainakaan edukseen, ehkä sateella oli myös merkityksensä.
Bath Abbeyssa en käynyt, koska olen siellä joskus käynyt. En käynyt myöskään Roman Bathsissa, koska sielläkin olen käynyt. Pulteney Bridge oli suunnitelmissani, mutta jäi käymättä sateen takia. Pulteney Bridge on samanlainen kuin esimerkiksi Ponte Vecchio Firenzessä.

Mukava muutaman päivän lomanen teki hyvää. Pitkät yöunet, hyvää englantilaista pubiruokaa ja vähän muutakin, mitäpä muuta sitä kaipaa.

Ei kommentteja: