maanantai 3. lokakuuta 2011

München, Baijerin pääkaupunki

Syyslomanen toi meidät toistamiseen Baijerin pääkaupunkiin Müncheniin. Tämänvuotinen Oktoberfest alkoi jo 17.9. ja päättyy maanantaina 3.10. Nimestään poiketen tämä kansanjuhla on enemmän syyskuinen kuin oikeasti lokakuun tapahtuma.
Oktoberfest vetää vuosittain kai yli 6 miljoonaa kävijää --- ja sen huomaa müncheniläisessä katukuvassa: suurin osa paikallisista naisista pukeutuu DIRNDLiin ja miehet polvipituisiin nahkahousuihin. Minusta se on pelkästään hauska juttu. Olisipa Suomessakin jotakin vastaavaa.

Saavuimme Müncheniin perjantaina ja heti alkajaisiksi suuntasimme kohti Marienplatzia, joka on kaupungin keskeisin aukio. Marienplatzin pohjoisreunalla on Neues Rathaus, ja sen kellotornissa puolestaan kuuluisa Glockenspiel, joka esittää päivittäin klo 11 (plus kesäisin pari lisäkeikkaa) vajaan varttitunnin mittaisen keskiaikaisen kellopelinäytelmän. Kilkatuksen ajaksi Marienplatzille kerääntyy sadoittain turisteja ja paikallisiakin ihastelemaan tapahtumaa.



Toinen keskustan maamerkki on Frauenkirche, jonka tunnistaa kahdesta vihertäväkupolisesta tornista. Ylläoleva kuva on otettu tarkoituksella niin, ettei toista kupolia näy, koska se oli pressun peitossa.

Ja koska olimme jo valmiiksi keskustassa, niin miksi emme kävisi samantien läheisessä Hofbräuhausissa - tuossa maailmankuulussa oluttuvassa, jossa on turha kuvitella kuulevansa omaa ääntänsä, saati naapurin ääntä. Edellisellä kerralla emme Markun kanssa onnistuneet saamaan edes istumapaikkaa Hofbräuhausissa. Tällä kertaa onnistuimme sentään saamaan istuimen, mutta tarjoilua oli turha odottaa. Aikamme korvia torvisoitolla turrutettuamme päätimme poistua takavasemmalle - ja Markun tuntien, emme palaa kyseiseen anniskelupaikkaan koskaan. Piste.

Perjantai-iltana tapasimme anopin kauppaopistoaikaisen ystävättären (&miehen&tyttären), joka on nyt asunut Saksassa yli 40 vuotta. Aluksi illastimme Rathauskellerissä Marienplatzilla ja pitkän päivän päätteeksi kävimme Theresienwiesellä Oktoberfest-tunnelmissa. Aivan mielettömän paljon väkeä, joka paikka täynnä ja mikä meteli!



Lauantaiaamuna teimme lyhyen aamulenkin Nymphenburgin linnan puiston kanaalin varteen. Kuvassa itse linna on tuolla jossakin kaukaisuudessa. Hotellimme sijaitsi aika lähellä sekä em. linnaa että Olympiaparkia.


Lauantai-iltapäiväksi edellisen illan tuttavat kutsuivat meidät Andechsiin, jonne on kaikkiaan noin tunnin matka Münchenin keskustasta. Ensin noin 45 min S-bahnilla Herrschingiin ja sieltä vielä muutama kilometri autolla luostariin. Andechs on tosi suosittu kohde, jonne paikalliset ja vieraatkin tulevat päiväretkeilemään --- syömään ja juomaan luostarin tarjoamia antimia: itse kasvatetuista sioista tehtyä Haxea tai oman panimon olutta.

Kun palasimme Andechsin reissulta takaisin "kotimaisemiin", jäimme Hackerbrücken asemalla pois junasta ja työnnyimme keskusta-alueen perinteiseen ja isoon Biergarteniin eli Augustiner Kelleriin http://www.augustinerkeller.de/. Biergartenin koosta kertoo sen 5000 istumapaikkaa kastanjapuiden alla. Todellista Biergarten Stimmungia! Genau.




Sunnuntaiaamuna päätimme olla kaukaa viisaita ja lähteä hyvissä ajoin Wiesenille. Katin kontit. Niin olivat kaikki muutkin puoli miljoonaa ihmistä ajatelleet. Oktoberfest-alueella oli väkeä kuin merenmutaa, eteneminen lähes mahdotonta eikä yhteenkään Biergarteniin ollut mitään asiaa. Baijerilainen sääkin oli vielä kaiken lisäksi aurinkoisen paahtava, joten tilanne alkoi vaikuttaa huolestuttavalle. Reilun tunnin käyskestelyn jälkeen löysimme yhden pienen weissbier-panimon, jossa saimme seisaallaan ottaa tuopilliset ennen kuin palasimme kaupunkiin hengähtämään.
Iltapäivä kuluikin sitten sightseeing-kierroksilla niin keskikaupungilla kuin vähän kauempanakin.

Sää täällä Baijerissa oli erinomainen, lämpötila joka päivä keskimäärin +25 ja pilvetön taivas. Stimmungkin oli hyvä, tosin aika ajoin täyteen tupatut kulkupelit aiheuttivat hikeä ja tuskastusta.


Münchenissä ei voi käydä niin, ettei söisi Brezeliä ja mielellään suolaista sellaista! Ja siitä saa näyttävät kakkulat ;-D


1 kommentti:

matkakumppanit kirjoitti...

Hyvä Helna. Matka oli tosi mukava näin ensikertalaiselle. Väkeä olisi saanut olla hieman vähemmän, mutta kun kyseessä on jo miljoona kaupunki ja juhlat niin osaa toki odottaakin muitakin kuin meitä. Olutta oli tarjolla mutta kun en juo olutta niin minullekin löytyi juotavaa. Varsinkin siellä Andechserissä, jonne Terttu ja kumpp. olivat tuoneet minulle koko pullollisen punkkua. Hyvä matka kaikkiaan, vaikka pappa vähän sippasi joskus.