sunnuntai 29. huhtikuuta 2012

Lämpöennätyksiä ja Vysehrad

Lauantaina 28.4.2012 Prahassa on mitattu korkein lämpötila huhtikuussa 212 vuoteen!!! Eli ei ollut lainkaan turhaa jupinaa se, että täällähän on kuuma!
Eikä sunnuntainakaan ollut yhtään sen viileämpää. Jo aamulla klo 10.30, kun starttasimme päivän nähtävyyskierroksellemme, hotellin ulkomittari näytti +22C.

Kaarsimme hotelliltamme kohti Prahan eteläisiä osia. Ensin Vltavan rantaan ihailemaan maisemia ja vaikkapa Frank Gehryn suunnittelemaa Tancicí dumia eli tanssivaa taloa. Opaskirjassa sanotaan, että sulavalinjainen lasi- ja betonitorni Ginger lepää pystyssä seisovan tornin eli Fredin käsivarsilla ikään kuin ne olisivat tanssin pyörteissä.
Tanssivalta talolta käännyimme kohti Kaarlenaukiota (Karlovo namesti), joka osoittautui "vain" puistoksi. Tässä vaiheesa alkoi jo suuta kuivastaa ja löysimme kuin löysimmekin pivnicen, josta saimme tuopposen olutta á 45 korunaa eli noin 1,60 euroa. Eihän ole ihme, että tsekit juovat maailmassa eniten olutta. Ja miksipä eivät joisi, koska tsekkiolut on hyvää.

Päiväretkemme pääkohde oli Vysehrad, jonne on rakennettu linna jo ammoisina aikoina ja sittemmin sikäläiselle hautausmaalle on haudattu tunnettuja tsekkejä kuten esimerkiksi säveltäjä Antonín Dvorák. Yrityksistä huolimatta ei löydetty hautaa.
Vysehradin porttikäytävän pielessä on kenties Böömin vanhin kirkko eli Pyhän Martinin pyörökirkko (Rotunda sv. Martina).

Paluumatkalla ajoimme metrolla Vysehradista ensin Muzeum-pysäkille ja siitä toisell linjalla Mustekille. Prahan metro on nopea ja toimiva, mutta kovasti varoitellaan taskuvarkaista. Toki niitä on varmasti kaikkialla kansoitetuissa kohteissa ja myös metrossa. Meille suurin ongelma oli ostaa lippu. Automaatti toimi vain kolikoilla, joita meillä ei ollut atlan kopeekkaa. Ei auttanut muuta kuin ostaa ravintolasta vesipullo ja pyytää vaihtorahat kolikkoina. Kioskin daami ei myynyt edes vesipulloa, koska meillä oli liian suuri seteli (200 CZK = 8 euroa)!

Hikiset tunnelmat ovat jatkuneet. Paidanselkämykset ovat märkänä, niskat kärtsänneet ja uupumus iskee muutaman tunnin käppäilyn jälkeen. Pienten ettosten jälkeen menemme Antin synttäri-illalliselle hotellin viereiseen intialaiseen ravintolaan. Sitä ennen käymme viereisessä "Danan baarissa", joka on tosi paikallisten kuppila, mutta jälleen kerran mainostettava hyvää kielitaitoa, ystävällistä palveluasennetta ja sikamaisen halpaa hintaa.

1 kommentti:

Aili Inkeli kirjoitti...

Ai teillä onkin oikein tuplasynttärireissu. Sehän on kiva. Poijjaat varmaan tulevat muistamaan sekä täyttämänsä vuodet että mittarissa hehkuneet lämpöasteet. Eikös ne samoilla kymmenillä heilu molemmat :))