keskiviikko 6. tammikuuta 2016

Loma Toscanassa numero tre: i biglietti e la cucina italiana

Lomaamme Toscanassa on nyt juuri kutakuinkin puoli vuotta, joten suunnitelmallisen luonteeni mukaisesti valmistelevia toimenpiteitä on ihan pakko tehdä. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Sitä en kuitenkaan toivo, että puolet lomasta kuittautuu hyvällä suunnittelulla. No way.

Talohan on vuokrattu ja varausmaksu maksettu. Karttakin on ostettu ja sitä taannoin taas tutkittu. Talomme lähimaastossa on toinen toistaan mielenkiintoisempia toskanalaisia kukkulakaupunkeja ja vähän isompiakin mestoja, mutta ehtiikö kaikissa käymään, se jää nähtäväksi.

Viimeisimmät valmistelutoimenpiteet liittyvät matkantekoon ja vähän myös paikan päällä oloon.

Lähdemme Suomesta keskiviikkona 13.7. Valitsimme reitin Turusta Tukholmaan sen takia, että paatti on perillä aamutuimaan (6.30 lokal tid), jonka takia matkamme joutuu vähintään kolme tuntia kauemmas Saksassa. Jonnekin Hampurin, Hannoverin tienoille, kenties jopa kuuluisiin Kasselin mäkiin saakka.
Turusta Tukholmaan -reitille valitsimme kaiken lisäksi paalupaikan, jonka pitäisi taata meille ykkös- tai kakkosruutu heti keulavisiirin takana. Hanaa!

Paluumatkallakin on kiire, mutta eri syistä. Työ kutsuu Markkua jo torstaiaamuna 18.8., joten ennakkosuunnitelmamme parista extrapäivästä Sveitsissä typistyvät kahteen yöhön ja yhteen päivään tai vaihtoehtoisesti yhteen yöhön Sveitsissä ja toiseen jossakin Saksan puolella. Joka tapauksessa kaasupoljinta on painettava tiukasti ja väsymättä, jotta ehdimme Tukholmaan tiistai-illaksi. Sieltä tulemme suoraan Helsinkiin. 

Tästä se muotoutuu vähitellen.

Paikan päällä oloa ajatellen olen tietenkin miettinyt, että miten pysymme siellä hengissä. Toki ihan kotoisia eväitä voi valmistaa sielläkin, mutta olisihan se lähes irvikuva, jos Toscanassa vääntäisi poronkäristystä ja pottumuusia tai keittäisi hernekeittoa. Ravintolassakin voi ruokailla, mutta siitä menee tenho, jos joka päivä istuu valmiiseen pöytään. Sellainen valinta vaikuttaa budjettiinkin!

Pitsaa, pastaa, risottoa, tuoreita vihanneksia, hedelmiä, leipää, antipastoja, pannacottaa, tiramisua ja ties mitä. Olen poiminut talteen italialaisten ruokien ohjeita. Niitä, joita olen itse tehnyt tai jotka ovat kuvauksen perusteella "miun maun mukkaa". Mitä ei osata, loput sävelletään. Tässä kohtaa rakas sisareni nauraa itsensä tärviölle. Minäkö muka improvisoin ruuanlaitossa!!! Jää nähtäväksi.

Bongasin netissä australialaiskokkien Stephanie Alexanderin ja Maggie Beerin kirjan "Toscanalainen keittiö", joka ei valitettavasti ollut ostettavissa verkosta eikä liioin ollut kirjakauppojemme valikoimissakaan. Jätin ilmoituksen www.tori.fi - sivuille ja ehkä noin vartin kuluttua ilmoituksen jättämisen jälkeen espoolainen nainen tarjosi kirjaa minulle kympillä. Kiinni veti.
Kävin hakemassa kirjan paikan päältä Ruukinrannasta ja ensimmäisellä selauksella löysin sieltä muutaman toteutettavan ruuan tai leipomuksen.

Alexanderia ja Beeriä mukaellen "Se oli erikoislaatuinen kokemus ja ikimuistoinen seikkailu - ei vain siksi, että valmistimme joka päivä yhdessä ihanaa ruokaa, jonka melkein aina nautimme ulkona säteilevässä auringonpaisteessa, vaan myös siksi, että Toscana on ihmeen kaunis."



Näillä eväillä etenemme. 
Loma Toscanassa -projektiin liittyviä ruoka-, juoma- ja muita kokemuksia voit huoletta käydä tsekkaamassa myös www.hyvaaruokahalua.blogspot.com. Toscanaan liittyvät tekstit löytyvät tunnisteen "La cucina italiana" alta.

Alla prossima volta!

5 kommenttia:

Helna kirjoitti...

Onkohan tänne vaikea saada kommenttia näkösälle? Holi-täti väittää, että on.

Heli kirjoitti...

Pitänee alkaa katsella halpoja lentoja, jotta voin tulla hihittelemään paikan päälle :D

Heli kirjoitti...

No kyllä!!! Meinasi ihan tuskanhiki tulla...

Aili Inkeli kirjoitti...

Kunnianhimoinen tavoite kokata italialaista ruokaa lomalla usein. En epäile, etteikö se onnistuisi, mutta suosittelen kuitenkin etsimään muutaman italialaisen pikaruokareseptin ettei päivä/ilta tärväänny helekutin nälkäisenä hellan ääressä! Vai onko se kaikki pikaruokaa..pastaa ja anjovispurkki parmesaanin kanssa perään? Eikä hernekeittopurkkikaan hätävarana lomaa pilaa. Sen voi jättää majapaikkaan Suomi-terveisinä tai häpeän ollessa liian suuri tuoda avaamattomana kotiin. Hyvät suunnitelmat teillä on!!

mummi kirjoitti...

Helena se on järjestelmällinen ihminen. Minä en olisi vielä varmaan osannut ajatella vielä ruoka-asioita. Kyllä kait sinne pitää pottusäkki tuoda Kaipa sieltä maitoa löytyy kun on kerran maaseutua. Metfurstipötkö on varmuuden vuoksi otettava mukaan että saa hiukopalaa. Se siitä . Jos ottaisi käyttöön 3/1 dieetin niin että söisi kolmena viikkona JA YHJDEN VIIKON OLISI SYÖMÄTTÄ. Nestettä pitää juoda.