lauantai 27. heinäkuuta 2013

Suomalaisten paikannimien kirjoa

Heti kättelyn jälkeen kerron, että tähän tekstiin on koottu vain pienenpieni osa piristävistä paikan- tai teiden nimistä, joita suloisessa Suomessamme esiintyy. Kaikkia mielenkiintoisia kesälomamatkalla silmän verkkokalvolle piirtyneitä viittoja ei yksinkertaisesti ehtinyt kuvata.
Joskus ihan liikenneturvallisuussyistä ei voinut painaa jarrua ja ruveta zuumailemaan opasteita.

Tämän jutun aihe syntyi alunperin mökkitiemme tuunatusta viitasta. Luotettavien lähteiden mukaan Muikkutien viitan kirjoitusasu muokataan kuvan esittämään muotoon tuhkatiheään ... ja yhtä usein se palautetaan oikeaan asuunsa siksi kunnes taas joku valopää sotkee sen.

Muikkutie Kuusamossa
 
Mökkitiemme varressa heti kohta Oravalansuoran jälkeen on hieno postilaatikkoteline. Pökkelöniemi-nimen kohdalla voi sanoa, ettei nimi miestä pahenna, jos ei mies nimeä.
Joku Oulun Yliopiston tutkija on tehnyt Kuusamon Törmäsenvaaran Pökkelöniemessä kivikautisen asuinpaikan kaivauksia ja sieltä on löydetty kaksi kiviesinettä: kirves ja kynsitaltta.
 
 
Kesälomamatkamme kaarsi Kuusamosta Posion kautta Ranualle. Matkan varrelle jää mm. Vasaraperä (ei kuvaa), jota jotkut myös Työkaluperäksi kutsuvat.
Kun Posion ja Taivalkosken väliseltä tieltä käännytään  kohti Ranuaa, tulee viitta Lauhkealle.
Mielestäni se on leppeä nimi - ei äksy, vaan lauhkea.
 
Viittä vaille ohilaukaus
Korouoma on Posion kunnan alueella sijaitseva rotkolaakso ja luonnonsuojelualue, joka on  suosittu retkeily- ja patikointikohde. Liekö saanut nimensä alueen pinnanmuodostuksen mukaan vai miksi, mene ja tiedä.
 
 
Tämä ei ole tuluksien iskussa irtoava hehkuva hiukkanen, vaan Pudasjärven KAUPUNGIN kylä nimeltään Kipinä.
 
 
Oulussa olisi voinut kuvata Hönttämäen ja nelostien varressa vaikka Tupoksen, mutta jäivät seuraavaan kertaan.
 
Temmeksellä tein tikusta asiaa ja kävin nappaamassa valokuvan Möllökankaalle (tai -perälle) johtavan Möllötien opasteesta. Siellä  ei asu ketään Möllö-nimisiä!
 
 
Tiedän Temmeksellä pari muutakin varsin persoonallista nimeä, mutta valitettavasti niistä ei ole saatavissa todistusaineistoa. Kävin tarkistamassa asian ja samalla ajoimme Rantsilan kautta takaisin lähtöpisteeseen. Kas vain, matkalle sattui Nakkulan Grilli. Nakkula on myös aika hauska nimi.
 
 
Lomamatka jatkui kohti lokkien sotkemia Kalajoen hiekkoja, tosin me emme joutuneet kärsimään moisesta siivottomuudesta, koska majoituimme Kalajoen keskustassa.
Kantatie 86 varrella heti Paavolan kylän jälkeen oli viitta Pökkylän tilalle, mutta ohi mentiin ja vauhdilla.
Vähän ennen Oulaisia, Piipsjärvellä oli ennen vanhaan viitta, jossa luki Kohmelo. Epäilin, että näinköhän on enää nykyholhousyhteiskunnan aikaan. Olin itse suitsissa, joten hölläsin kaasujalkaa ja tarkkailin maastoa. Ja kuinkas ollakaan, kohde löytyi.
 
Entinen Kohmelo-viitta on siirtynyt nykyaikaan
Tässä tapauksessa nimen historiasta löytyy Kohmelo-niminen tila, ei alkoholin käytön jälkeinen epämiellyttävä olotila.
 
Ja mitä se olisi matka Kalajoelle ilman, että napataan kuva Tyngästä, jonne suomalaisten paikannimien humoristinen pläjäys päättyy tällä kertaa. Myöhemmin kotimatkalla silmiin osuivat myös mm. KEISARI, HIPPI JA POJANLUOMA Etelä-Pohjanmaalla, mutta niitä ei ole ikuistettu.
 
 
 

3 kommenttia:

Aila Maria kirjoitti...

Hauskojen oikeiden nimien lisäksi ihmiset erityisesti nuoret keksivät paikoille nimiä, jotka elävät ihmisten keskellä, mutta niistä ei koskaan tehdä kylttiä. Oulussa on yksi oikein iso risteysalue, josta Kuusamontie alkaa. Aluetta kutsutaan Miljoonamontuksia, koska sen rakentaminen maksoi yli miljoonan. Sitten Jäälissä on Salmelankuja, jolle nuoret ovat antaneet kaksi nimeä: Salamelankuja ja Piilokikkelinkuja. Sitten Kiimingissä on Viitankujalla on vuokra-asuntoja. Tätä aluetta kutsutaan Melrosen Placeksi. Nimi kertonee miksi. hauska tarina. Kiitos, Helena.

Aili Inkeli kirjoitti...

Hupaisia nimiä. Pitäis olla autossa semmonen "nimipolliisikamera", joka räpsähtäis automaattisesti. Tai sitten sun pitää asentaa jatkuvatoiminen ei-nauhoittava videokamera, jolla vänkäri nappaa still-räpsyn het kun hoksaa hyvän nimen. Haluatko muita hyviä ideoita?

Mulkkutien opastama kirjoitti...

Mulkkutie korjaTTU Muikkutieksi. Kerran oli Sossonniemi muutettu Sössönniemeksi, purkkaa vaan pisteiksi