lauantai 12. heinäkuuta 2014

Vasemmanpuoleinen liikenne ja englantilaismajoitus

Vasemmanpuoleista liikennettä käytetään Euroopan maista Irlannissa, Iso-Britanniassa, Kyproksella ja Maltalla. Samaten se on käytössä esimerkiksi Australiassa, Intiassa ja Thaimaassa, mutta ei kuitenkaan Kanadassa, vaikka se onkin osa Yhdistynyttä Kuningaskuntaa (UK).
Luin netistä, että vasemmanpuoleisen liikenteeseen tottuu parissa päivässä, mutta se vaatii silti kuljettajalta keskittymistä ja matkustajilta rautaisia hermoja. Tuo on enemmän kuin totta!!!

Meidän toinen kontaktimme väärällä puolella tietä ajamiseen ajoittui kesälomamatkalle Englantiin. Vuokrasimme auton GreenMotion-nimisestä vuokraamosta, jonka toimisto sijaitsi bussimatkan päässä Heathrown lentokentältä. Jo se varaustilanne oli osin koominen. Tiskin takana istui pari pimppinellaa. Meitä palvellut tyttönen kysyi Markun ammattia, jonka hän kuuluvalla äänellään ilmoitti. Tyttö katsoi kuin lehmä uutta konttia ja toinenkin havahtui niin, että yhteen ääneen parkaisivat "what's that" ja rupesivat nauraa hihittämään keskenään.
Markku piti tytöille luennon osteopatiasta ja nyökyttelystä päätellen asia taisi selvitä virkailjoille, paitsi että varauspaperissa lukee KYRAPRACTER!!! Itse asiassa emme edes tiedä, että mitä varten ammattia kysytään.

Vihdoinkin pääsimme itse asiaan. Naputtelimme Moonikalle (navigaattorimme) ohjeeksi Windsorin linnan noin puolen tunnin matkan päähän. Kyllähän me sinne aikanaan pääsimme, mutta ennen sitä sekä kuljettajan keskittyminen että matkustajan hermojen rautaisuus oli koetuksella.
Liki ensimmäisessä kiertoliittymässä, joita Englannissa on hulvattomasti, ajoimme väärin ja kuinka ollakaan löysimme itsemme Heathrown terminaali 2:n lyhytaikaisparkista. Moonikakin oli ihan pihalla.
Sillä kohtaa olimme paniikissa, että mitenkähän selviämme tilanteesta, mutta loppu hyvin, kaikki hyvin.

Vasemmanpuoleinen liikenne vaatii kuljettajalta tottumista auton mittoihin, sijoittumiseen kaistalla, käännöksiin/risteyksiin, mutta sitten kun sen oivaltaa, se käyttää kuin vanhalta tekijältä. Matkustajan on vain luotettava kuskiin, jossa minulla on vielä paljon opittavaa.

Muutaman hetken ajon jälkeen tajusimme, että kiertoliittymissä on maalattu kaistoihin teiden numerot niin, että sijoittumalla oikealle kaistalle pääset jatkamaan matkaa vaivattomasti. Olisipa tuonkin tiennyt ennen sitä lentokenttäkeikkaa!!!
Kuten jo aikaisemmin totesin, Englanti on kiertoliittymien luvattu maa. Ei edes ranskalaiset pärjää näille. Osa liittymistä on varsinaisia merimiessolmuja.

Alla meidän menopeli: Vauxhall Insignia 1.6 diesel


Majoitus on myös käsite Englannissa tai ehkä paremminkin siihen liittyvät fasiliteetit. Toki majoituksen taso ja lisäpalvelut määräytyvät sen mukaan, majoitutko viiden tähden hotellissa vai oletko varannut vain nukkumapaikan.
Lontoossa majoituimme Villa Kensingtonissa, joka sijaitsee nimensä mukaisesti Kensingtonissa. Hotelli oli siisti,henkilökunta ystävällistä, sijainti hyvä ja aamiainenkin ok. 
Huone sen sijaan oli pieni kuin kirpunsilmä. Sängyn ympärillä oli vain yksisuuntainen liikenne mahdollista eli yhtä aikaa ei voinut sännätä vessaan tai vaatekaapille. Sopu sijaa antaa.




Bradfordista olimme varanneet majoituksen The Swan - hotellista, josta Christian tiesi kertoa, ettei se ole paras mahdollinen paikka. Swanin sijainti keskellä kylää on loistava, henkilökuntaa on paljon, mutta ei ehkä kovin professionaalista, aamupala on paahtoleipää ja mehua.
Saapuessamme meille tarjottua huonetta ei oltu siivottu edellisen asiakkaan jäljiltä, koska siivoojatyttönen oli keskittynyt online shoppingiin!!! Tämä on vanha talo, joten lattiat on kaltevat eli kylpyhuoneeseen mennessä on otettava lievä etukeno.
Suihku on tämän lukaalin paras kokemus. Kylppärin seinällä on ohjeet suihkun käyttöön, mutta ei niilläkään opeilla saa suihkusta lämmintä vettä "plenty of it", vaikka kuinka yrittää. 
Maassa maan tavalla.





Plenty of water?


4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hieno auto! Muistitteko tankata riisseliä? T. Johannan puolests Antti

Anonyymi kirjoitti...

Lähteekö jo tuolla kokemuksella volvo vaihtoon ja muuttuu merkki ooppeliin?
T:Markus limingasta

Unknown kirjoitti...

Viileä suihku varmaan herättää päivään mutta aamupala kuullostaa hiukan niukalta !

Aili Inkeli kirjoitti...

Jopas on taas ollut vaiherikas reissu, vaan milloinkas teillä tylsää olis ollutkaan! Tervetuloa ehjänä kotiin.