perjantai 13. heinäkuuta 2012

Temmes

"Katson maalaismaisemaa ja ymmärrän
kuinka onnellinen voikaan olla hän,
joka täällä vain saa asustaa.
Maalaismaisemaa en saata unohtaa."

Noin kai voisi lauleskella Temmekselläkin, jossa vietimme Pohjois-Suomen kiertueemme ensimmäisen viikon.
Temmes on Pohjois-Pohjanmaalla sijaitseva kylä, joka oli itsenäinen pieni kunta vuoteen 2001 saakka, jolloin se liitettiin Tyrnävän kuntaan.
Temmes esiintyy historiankirjoituksessa jo 1500-luvulta lähtien, mutta itsenäinen kunta siitä tuli 1899.

Temmeksellä oli ennen muinoin useampia kansakouluja, kauppoja, pankkeja, huoltoasema, saha, mylly, meijerikin on joskus ollut ja kaikenlaista, mitä kyläläisten elämä vaati.
Temmeksellä asuu nykyään paljon ihmisiä, jotka käyvät Oulun seudulla töissä, koska täältä on vain puolen tunnin ajomatka Ouluun. Vaatiihan se elämä nykyisiltäkin temmesläisiltä yhtä ja toista, mutta ei täällä enää mitään palveluita ole. Laatikkomyymälä on ja sen yhteydessä asiamiesposti ja ABC-kylmäasema. Pankki otti ja lähti, ja lähin automaatti löytynee Tyrnävältä reilun 15 kilometrin päästä.

Jos kaikessa muussa Temmes on pieni, mutta suurempaa kirkon edessä seivovaa vaivaisukkoa saa Suomenmaasta etsiä - eikä löydy.Meidän lomaviikko kului Temmeksellä puolipilvisessä säässä iäkkäitä vanhempia (myös appi-) kodin arkiaskareissa auttaen: niittomiehenä, metsurina, risujen kerääjänä, siivoojana, tiskaajana, järjestelijänä, kuskina ja vähän komentelijanakin. Vanhuksilla tahtoo joskus jäädä "levy päälle".Ei kommentteja: