lauantai 20. elokuuta 2016

Loma Toscanassa numero diciannove: vacanza in poche parole

On yhteenvedon aika.
Loma Toscanassa oli yhteinen haaveemme jo vuosikausia, mutta lopullisesti asian ratkaisi Markku, joka halusi juhlistaa 50-vuotisjuhlavuottaan viettämällä koko kesäloman Italian Toscanasta vuokratussa talossa.
Kuten kaikista aiheeseen liittyvistä teksteistä käy ilmi, lomamme onnistui täydellisesti. Jossakin vaiheessa jopa kävi pienoinen pelko puntissa, että milloinkahan tulee ensimmäinen vinkki "voisitteko jo lopettaa tuon hehkuttamisen". Eipä tullut tai hyvin osaatte pitää mölyt mahassa.

Matkustimme hyvässä yhteishengessä. Jos ajaminen vaati tarkempaa navigointia, ajovuoro lankesi silloin Markulle, koska minulla on parempi kartanlukutaito. Se on fakta.
Muuten jaoimme ajovuorot tasapuolisesti.
Näimme huikeita maisemia, kokemusten kirjo laajeni valtavasti, nautimme olostamme niin reissussa kuin loma-asunnollammekin, söimme hyvin ja joimme italialaista viiniä - oikeasti kohtuudella. Tapasimme ystävällisiä ihmisiä, saimme hyvää palvelua ja tarvittaessa apuakin.
Kiertelimme lähikylissä, kävelimme paahtavassa auringonpaisteessa nähtävyyksiä ihastellen, valokuvasimme ja istuimme virvoittavalle wälivedelle.
Kotosalla lekottelimme uima-altaalla, uimme, pelasimme pingistä tai boccia tai korttia (Uno, ristiseiska, katko), urheilimme (lenkkeily, kävely, kahvakuulailu, kehonpainoliikkeet), laitoimme ruokaa, Markku soitteli kitaraa ja minä kirjoittelin.

Meillä kävi myös vieraita, jotka kaikki vaikuttivat olevansa tyytyväisiä kokemaansa. Heidän kanssaan tehtiin myös tutustumisreissuja mielenkiintoisiin kohteisiin, mutta olimme myös aloillamme.

Taloudellisessa mielessä tällainen neljän (4) viikon loma, tai meidän kohdalla käytännössä viiden viikon matka, ei ole yhtään sen kalliimpi kuin kahden viikon all inclusive - matka Thaimaaseen tai Karibialle vähänkin paremmassa hotellissa. Erotuksena on se, että meidän loma kesti neljä viikkoa ja me näimme + koimme TAATUSTI paljon enemmän kuin rantakohteen uima-altaan reunalla.
Ruoka ja juoma on Italiassa edullista, polttoaine Suomen hinnoissa ellei kallimpaa. Autostradat ovat maksullisia, mutta ovatkin sitten hyvässä kunnossa. Maksuttomat tiet muistuttavat lähinnä pottupeltoa.
Viiden (5) hengen täydellinen illallinen (antipasti, primi, secondi, dolci, vini) maksoi 217 euroa. Suomessa tuolla summalla saa mahansa täyteen vain kaksi ihmistä samalla kaavalla.

Tässä kohtaa on aiheellista kiittää vielä kerran myös kaikkia niitä, jotka muistivat Markkua hänen 50-vuotispäivänään tallettamalla matkarahaa hänen tililleen. Grazie mille!
Meillä on yhteinen matkatili, johon talletamme kuukausittain kumpikin saman summan tulevia matkakärpäsen puremia varten. Matkatili toimi Toscanan matkallakin oivallisena apuna kustannusten "tasaajana".

Mikä oli parasta?
* sää (kolme ensimmäistä viikkoa lämpötila oli koko ajan yli +30C)
* loma-asunto (Interhome Finlandin kautta vuokrattu Casale il Giglio oli nappivalinta)
* isäntäperhe (kuinka voisi kyllin kehua sitä ystävällisyyttä ja avuliaisuutta)
* Toscanan maisemat (niitä ei voi tallentaa valokuviin, ne pitää tallentaa omalle kovalevylle)
* matkan muut maisemat, jotka vaihtelivat Lüneburg Heidesta itävaltalaiseen alppimaisemaan, edelleen kumpuilevaan Toscanaan ja paluumatkalla Milanon alueen laakeuteen, jylhiin Sveitsin alppeihin, Frankfurtin silhuettiin ja vaikkapa Skånen mittaamattomiin viljapeltoihib
* hyvä seura (on kiitelty molemmin puolin!)
* italialainen ruoka (vääjäämättä maailman parasta ruokaa perusraaka-aineista ja muuten mehukkaimmat tomaatit ikinä)

Mikä olisi vaatinut fiksaamista?
* autostradojen ja -bahnien, varrella olevat huoltoasemat tai rastit ovat turkasen täynnä ja hinnat pilvissä, mutta asiahan ei ole meidän ratkaistavissa - palvelukin on yleensä huonoa
* italian kieli olisi voinut sujua paremmin, sain kyllä kiitosta hyvästä yrityksestä ja olin jo loppulomasta aika haka numeroiden ymmärtämisessä ja rakentelin jopa lyhyitä lauseita, Dott. Bebi oli hämmästynyt, kun tiesin niinkin vaikean sanan kuin cerume (vaikku) ... no, olin katsonut sen sanakirjasta

Mihin kannattaa kiinnittää huomiota?
* autossa on oltava aina riittävästi vettä ja sitä on juotava silläkin uhalla, että luonto kutsuu jossakin vaiheessa - tarvittaessa on kyykistyttävä vaikkapa oliivipuun alle
* autossa on myös oltava jotakin naposteltavaa ruuhkatilanteiden takia - meitäkin oli tästä ohjeistettu, mutta tyhmät emme uskoneet
* siesta-aikaan ei kannata lähteä pikkukyliin, niissä ei ole mikään paikka auki
* ei pidä pahastua, vaikka ravintolassa ruoka-annokset eivät tule yhtä aikaa - se aloittaa, jolla on ja muut odottavat
* olipa kyseessä minkämaalainen ihminen tahansa, hän on otettu, jos yrität sanoa sanan tai kaksi hänen äidinkielellään

Tämä loma oli MOLTO BENE.

                                  

9 kommenttia:

Lauri kirjoitti...

Hieno reissu !

Anonyymi kirjoitti...

Ruuan ja juoman lisäksi autossa on hyvä olla pöytä ja tuolit että voi istua ulkona eikä autossa :)

Bella Italia <3

Kristel

Anonyymi kirjoitti...

Ai että kuulostaa mahtavalta tuo matkanne ja saumattomalta yhteistyönne ;)

Paula

Aili Inkeli kirjoitti...

Kiitos tarinoistasi, Helna. Pääsin käymään mielikuvitusmatkalla ihanassa Italiassa blogisi kautta. Minne mennään seuraavaksi??

Kirsi kirjoitti...

Upea matka teillä ja tunnelmaan pääsi meikäläinenkin tämän blogisi ansiosta! Kiitos!

Unknown kirjoitti...

Teillä on ollut täydellinen loma! Kiitos Helena ihan mahtavan hyvästä blogista! Aivan kuin olis itse päässyt noihin paikkoihin.
Seuraavaa matkaanne odotellessa.

Aila Maria kirjoitti...

Kiitos kivoista tarinoista. Tuo liikenne pitää kokea, että arvostaa sitä, että täällä se sujuu. Matka-aika-arvio on tosiaankin arvio, joka voi heittää tosi paljon. MInkä makutuliaisen toit tai olisitte halunneet tuoda?

Helna kirjoitti...

Supersuuri kiitos loppukiristä kommentaattorit!!! Aivan loistava määrä nimilappuja tulee Markun Andechsin luostarista (Baijeri) ostamaan huopahattuun. Jännitys tiivistyy. Mietin jo,että jos Kristel on onnekas arvonnassa, on lähetettävä Juge läppärilaukkuineen toimitustehtäviin (inside).
Kertauksena vielä, että meillä oli hieno loma. Ihanaa, että tekin olette huomanneet sen.
Seuraava reissu on jo kuuden viikon kuluttua. Se on perinteinen "matkoilla merkkipäivänä" -matka, joka suuntautuu nyt Wieniin. "Oon mä juonut viinii Wienissä ja monta pitkää kaljaa Lübeckissä" - tosin olen juonut aikoinaan vaan yhden oluen Lübeckissä, mutta voihan sitä laulella. Wienin matka on taas tyttöjen lomanen :-)
Vielä pitää sen verran varmistaa, että onko Paula Paula O, Paula K vai Paula A tai kenties joku ihan muu Paula?

mummi kirjoitti...

Yhdyn edelliseen puhujaan . Arrividerzi Toscana!(oikeinkirjoitus voi olla pielessä) siis yhdyn Helenan kirjoitukseen blogissa.