tiistai 2. elokuuta 2016

Loma Toscanassa numero quattordici: fantastico Firenze

Minun (Helenan) Heli-sisko oli vieraanamme heinä-elokuun vaihteessa neljä (4) vuorokautta. Hän lensi Helsingistä Münchenin kautta Firenzeen, joten Firenzeen tutustuminen oli järkevää sijoittaa joko hänen noutamisensa tai lennolle saattamisen yhteyteen. Päädyimme jälkimmäiseen vaihtoehtoon.

Moonikalle, joka elää uutta elämää uuden virtapiuhansa turvin, annettiin koordinaatiksi joku Firenzen päärautatieaseman lähistöllä oleva kadunnimi, jonka varrella näytti olevan parkkialue --- siis paperikartan mukaan. Menomatka Monte San Savinosta Firenzeen sujui kuin tanssi huolimatta siitä, että molemmat etupenkkiläiset (Markku ja Heli) ovat sellaisia fittipaldeja, joiden liikennekäyttäytyminen on minulle joskus liikaa. Ajatelkaa, toinen puikoissa ja toinen kartturina. Minulle jäi takapenkille vain pelkääjän rooli.
Luulin välillä, että Hockenheimin F1-kisa oli laajentunut A1:lle!!!

Päädyimme loppujen lopuksi aivan oikein Firenzen kaupunkiin ja niille huudeille, missä parkkialueita piti olla. Ongelma oli taas se, että niille ei ollut minkäänlaista viitoitusta. Ehkä 1 km ennen oli merkki, että edessä on P-paikka, mutta lopputarinan sait keksiä itse.
Me päädyimme 20 min kävelymatkan päähän päärautatieasemasta, joka ei sinänsä ole rasti eikä mikään, mutta jos mittarissa killuu +35C, olipa kulkija kuka tahansa, keittelee melkoisesti.

Kahden varikkokäynnin (kartan osto ja wälivesi) jälkeen olimme Firenzen historiallisessa ja lumoavan kauniissa keskustassa keskimäärin noin sadantuhannnen muun turistin kanssa liki +40 asteen helteessä.

Firenzen Duomo eli tuomiokirkko eli Santa Maria del Fiore on vaikuttavan kaunis. Aivan uskomaton.
David di Michelangelon patsaan kopio vetää myös turisteja kuin kärpäspaperi. Viime päivinä on mielestäni ollut nettiuutisia siitä, että miksi miespatsailla on yleensä pienet "sukukalleudet". Harmillista, että en ole tutustunut empiiristen tutkimusten tuloksiin sen syvällisemmin, mutta eivät Daavidinkin kulkuset kovin suurilta näytä.


Davidin patsaalta käyskentelimme Uffizin gallerian läpi Arno-joen rantaan, jonka ylittää yksi jos toinenkin silta, mutta kuuluisin niistä on tietenkin Ponte Vecchio (vanha silta).
Aikapulan vuoksi lähempi tutustuminen jäi tällä erää tekemättä.


Firenze on todella kaunis kaupunki ja siellä on paaaaaaaljon nähtävää, joita ei voi millään ahmia tai sulattaa muutamassa HIKISESSÄ tunnissa. Lounaalla sanoinkin, että Firenzeen pitää tulla syyskesällä tai alkukeväästä, jolloin sää on inhimillinen eikä turistimassatkaan välttämättä ole sitä luokkaa, mitä heinä-elokuussa.

Lopuksi Moonikamme ohjasi meidät moitteetta Amerigo Vespuccille ja Heli-sisko saattoi lähteä kotimatkalle rentoutuneena ja uusia kokemuksia rikkaampana.

8 kommenttia:

Aili Inkeli kirjoitti...

Minusta on hirmusen mukavaa (muittenkin reissujenne osalta), että eksyminen ja Moonikan erimielinen suuntavaisto ovat matkaan kuuluvia pikku nyansseja. Tämä on yleiskommenttina muutamiin päivityksiisi.
Nostan olemattoman hattuni sfääreihin, koska jaksatte kammottavaa hellettä! Fyysinen peruskunto taitaa olla nyt se tärkein, minkä ansiosta jaksatte. Good for you! (En tiedä, mitä toi on italiaksi.)

Unknown kirjoitti...

Upeita vanhoja rakennuksia. Sillon kun noita on rustailtu on tainnut armas kotomamme vielä uinailla aika autiona.

mummi kirjoitti...

Hienoja kuvia ja hieno kaupunki. Hyvää loman jatkoa ja hellettä- Täällä ei olekaan enää helle pilvistä ja lämpöä 10 ast. Tulis vain poutapäiviä että pääsis "mustikkaan".

Heli kirjoitti...

Oli aivan mahtava matka! Tuntui pidemmältäkin kuin ne neljä vuorokautta! San Marinossa ja Firenzessä keitteli kiitettävästi, mutta ne on jo kuivuneita hikikarpaloita tahi -virtoja. Tahdon toistekin ehdottomasti! Kiitos vielä <3

Unknown kirjoitti...

Hiki hatussa on täälläkin kesä mennyt, tosin hiki on tullut ihan muusta kuin auringosta... Ihania kuvia Italiasta saa pikku hiljaa matkakuumeen nousemaan Minnillekin!

Helna kirjoitti...

Ihanaa Minni, että kommentoit! Juurikin tänä iltana totesimme, että tämä on ollut TOSI mahtava loma. Terveiset työmaalle, jota en suostu juuri nyt miettimään :-)

Pertti kirjoitti...

Tuo pienten kulkusten salaisuus on selvinnyt.Upsalan yliopiston ylemmän akatemian alempi tutkija Bruno Brunögönin mukaan tuohon aikaan Italian maassa oli paljon ruotsalaisia viikinkivene pakolaisia ja nämä olivat niin köyhiä ettei niillä ollut edes vaatteita päällä ja näinollen he olivat valmiita malleja kuvanveistäjille ruokapalkkaa ym.palveluja vasten.Davidinkin alkuperäinen nimi on Daavid Arvidsson.

Helna kirjoitti...

Kiitos Pertti, että jaat asiantuntemukesi pienten kulkusten taustasta. Olisihan se pitänyt arvata, että ruottalaiset ovat iskeneet valttikorttinsa pöytään.