maanantai 8. elokuuta 2016

Loma Toscanassa numero quindici: tempo toscano

Toscanassa Firenzestä etelään vallitsee kuiva subtrooppinen Välimeren ilmasto ja yleensä sää on aurinkoista. Toscanassa sataa harvoin kesäisin vettä ja silloin, kun sataa, sataa naapurinkin edestä.
Heinäkuu on yleisesti kuumin ja aurinkoisin kuukausi.
Viininviljelijöiden mielestä paras kesä on sellainen, että on pari kolme sadepäivää kuukaudessa ja muuten paistaa aurinko. Se on viinirypäleille paras mahdollinen kasvuolosuhde. Ainahan näin ei käy.

Myös Toscanaan voi osua myrskyjä ja rankkasateita ja tulvia. Reilu viikko ennen meidän saapumistamme Arezzossa oli ollut kunnon mylläkkä, oli kaatunut puita ja vettä oli tullut kuin aisaa.
Mekin olemme saaneet tutustua pariin otteeseen kunnon italialaiseen ukkoskuuroon. 
Ensimmäisestä kokemuksesta kerroin jo reissullamme Arezzoon ja takaisin. En ole kuuna kullan valkeana nähnyt niin paljon tulevan vettä taivaalta kuin silloin tuli.
Toinen vastaavanlainen episodi tapahtui perjantaina 5.8. täällä omassa kotikylässä. Oli ollut aurinkoinen, mutta hautova päivä. Kävimme tuolloin Markuksen ja Kian kanssa Cortonassa ja kotiin palattuamme lähdimme Coopiin (ruokakauppa) ostoksille. Lähtiessä ei ollut mitään muuta merkkiä myrskystä kuin se hautovuus.
Asioimme Coopissa ... ja sitten alkoi tapahtua. Kassalla huomasimme, että naapurikauppojen markiisit meinaavat lähteä rajuilman mukana taivaantuuliin. Vettä pieksi pelottavalla tavalla. Myrskyn silmäke kesti vajaan 10 minuuttia ja sitten oli kuin ei olisi koskaan satanutkaan. Tie oli vain märkä.
Kotona odotti toinen todellisuus. Asunnon ikkunaluukut olivat olleet auki ... ja vettä oli paikka paikoin melkoisesti sisäpuolella.

Aamuisin klo 7 tienoissa lämpötila on vielä siedettävä esimerkiksi lenkkeilemiseen: alle +20C. Pari tuntia myöhemmin mittari keikkuu jo liki +25C -asteessa, jolloin hölkkääminen ei tunnu enää hyvälle.
Tänään kirjoituspäivänä (8.8.) lähdimme Pisaan klo 5.45 ja mittari näytti +14 C. Yhdeksän tuntia myöhemmin samalla paikalla mittarissa oli +34C.

Asumiseen lämpötila vaikuttaa toki niin, että asunnossa on kuuma, jos ei pidä päiväsaikaan ikkunoiden ulkoluukkuja kiinni. Jos ikkunat ovat päiväkaudet sepposen selällään, yöstä tulee pitkä ja hikinen.
Tässä asunnossa ei ole ilmastointia, vain makuuhuoneissa on rupeli katossa. Nukkumista helpottaa se, että ikkunat voi pitää öisin täysin auki, koska niissä on sääskiverkot eli kottaraiset ja sitä pienemmät "ytykät" jäävät ulkopuolelle.

Päiväsaikaan paistaa siis yleensä aurinko pilvettömältä taivaalta. Ja melkoisen polttavasti porottaa. Suojakertoimet suojaavat palovammoilta, samoin uiskentelu ja muutenkin järkevä auringonpalvonta. Aamupäivällä max pari tuntia ja iltapäivän auringossa toiset pari tuntia välillä uiden tai pingistä pelaten. Näiden reilun kolmen viikon aikana pingissilmä on harjaantunut melkoisesti!!!

Koska olemme kierrelleet ja kaarrelleet siellä sun täällä, niin on todettava sekin, että olitpa sitten kukkulakaupungissa tai vaikka maajalassa päivän kuumimpaan aikaan, keittelee varmasti. Yleensä kukkulakaupunkien kadut ovat kapeita ja ... yllätys yllätys, kipuavat vielä ylöspäin ja niillä on satatuhatta muutakin kulkijaa, yhteenlaskettu summa on HIKI.
Vähintään kahden litran vesipullo on järkevän ihmisen paras apuväline plus tietenkin pysähdykset sopivin väliajoin ja oma tahti. Kilpakiipeily ja -juoksu ovat eri lajeja.

"Toscanan auringon alla" vastaa toscanalaista säätä.
Alla kuva harvinaisesta muodostelmasta taivaalla.


6 kommenttia:

Helna kirjoitti...

Kommentit voi jättää tänne. "Ei kommentteja" tai "4 kommenntia" tekstin alareunassa tarkoittaa, että siihen voi kirjoittaa sen ensimmäisen tai muiden jatkoksi lisää.
Kommentteja kehiin. Palkinnon hakumatka alkaa keskiviikkona ja hyvin suurella todennäköisyydellä palkinto on erittäin chiantilainen.

mummi kirjoitti...

Varastoikaa nyt sitä aurinkoa sieltä pitkän talven varalle. Täälläkin nyt paistaa, mutta mustia pilviä leijuu taivaalla. voisi olla hyvä ilma mustikanpoimintaa ajatellen, paitsi jos ei sada. Kyllä nyt Toscanaa on tullut koluttua. Käykää vielä Ellan luona. Hyvää loman jatkoa ja tuvallista kotimatkaa. Huumoria ja kärsivällisyyttä Stau- mateluja varten.

Unknown kirjoitti...

Vautsi on mukava lukea tätä Helenan yekstiä! Osaatte totisesti ottaa monipuolisesti lomastanne kaiken irti! Siitä isot onnittelut. Alueen hostoria on tullut loistavasti esille. Jatkakaa.....

Helna kirjoitti...

Kiitos kommenteista. En kirjoita jokaisesta käyntikohteesta erikseen, koska ne ovat aika lailla samanlaisia. Yritän koota asioita saman otsikon alle niinkuin tämä sääjuttukin.
Luonnosasteella on vielä kooste kylistä ja kaupungeista, joissa olemme käyneet, ehkä myös juttu tästä asunnosta ja sen isäntäväestä. Taas tänä aamuna kuului buon giornot, kun lähdimme leivän hakumatkalle.

Juge kirjoitti...

Moi!

Kyllä on ollut tosi hienoja kuvia ja kertomuksia, kiitos niistä. Moiset helteet ovat kyllä pistäneet pohtimaan jopa sitä, että "ottaako ne tiiksaan"???

Aili Inkeli kirjoitti...

Ajatuskin yli 30 asteen helteestä saa hien pintaan. Meillä on nyt +18, mikä sopii mulle paljon paremmin eikä kukaan enää ihmettele villasukkiani.
Isäntäväestä ja asunnosta olisi kiva kuulla enemmänkin. Ilmeisen hyviä ovat molemmat, koskapa motkotuksia ei ole tullut.