tiistai 9. lokakuuta 2012

Azeitão ja Évora

Pari päivää Lissabonissa jäi taakse ja seurueemme suuntasi kohti uusia seikkailuja. Olin niin toivonut, että ajamme hienoa Vasco da Gaman siltaa Tejo-joen toiselle puolelle, mutta emmepä me menneetkään sitä reittiä.
Suuntana oli Azeitão (Vila Noguera de Azeitão) lähellä Setúbalin satamakaupunkia ja sinne mennessä ajetaankin toista hulppeaa siltaa (Ponte 25 de Abril) pitkin. Okei, sopi sekin minulle.

Azeitãossa tutustuimme José Maria da Fonsecan viinitaloon, jonka ehkä tunnetuin viini on nimeltään Periquita, mutta toki muitakin merkkejä kuuluu valikoimaan.
Itse en ole perehtynyt portugalaisten viinien valikoimaan Alkossa, mutta kyllä niitä kuulemma saa. Matkaseurassa oleva Siru kehuu "kukkaruukku"viiniä. Punaviinipullon etiketissä on kukkaruukun kuva ja pullo maksaa alle seitsemän euroa.


Viininmaistajaisten jälkeen bussin keula suunnattiin Alentejoon ja tarkemmin Évoraan, jota ympäröi miltei kokonaisuudessaan ehjänä säilynyt muuri. Vanha kaupunki on laajalti UNESCON maailmanperintökohdetta.

Tutustuimme niin yliopistoon kuin katedraaliinkin (Sé) ja iltapäivällä vielä Luukappeliinkin (Capela dos Ossos), joka ei ollut minun makuuni. Luukappelissa seinät ja pylväät on peitetty kauttaaltaan siististi asetelluilla sääri- ja reisiluilla, selkänikamilla ja pääkalloilla. Sopii vaan kuvitella, mistä materiaali on kotoisin!
Makaaberia tunnelmaa on omiaan lisäämään oven päällysteksti: " Me täällä olevat odotamme sinun luitasi!"

Yliopisto on Lissabonin yliopiston alainen etäpiste, jossa voi opiskella hyvin monia aineita (kirjallisuutta, it-alaa, historiaa, sosiaaliaineita yms).

Yliopiston sisäpiha
Sén pääsisäänkäynti

Katedraali on hyvin vaikuttava, mutta toisaalta kirkot on kirkkoja ja onhan noita nähty vaikuttavampiakin. Oikeasti ainoa huippuhieno asia siihen liittyi: siellä oli viileää ja siellä sai istua!

Kaupungin keskustassa on todella paljon ikivanhoja hienoja rakennuksia, joista yksi oli mielestäni kuitenkin ylitse muiden: roomalaisen temppelin rauniot (Templo Romano), jotka on nimetty Diana-temppeliksi.


Alentejo on kuuluisa siitä, että täällä on yleensä muuta maata lämpimämpää ja tänään se piti paikkansa. Lämpömittari näytti iltapäivällä +31 astetta, joten varjopaikat olivat hyvin suosittuja eivätkä jalatkaan panneet pahakseen, vaikka välillä istuttiin aloilleen.

Alentejo on myös Portugalin vilja-aitta ja muutenkin maatalouden keskus. Alueella on paljon isoja maatiloja ja viiniviljelmiä, mutta myös korkkitammimetsiä.
Portugali on edelleen maailman suurin korkintuottaja ja Alentejossa on laajat alat korkkitammistoja.




3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Pakko oli avata netti ja lukaista, miten matka on sujunut. Toivottavasti tuo lennolla ollut "papattaja" ei liittynyt matkaseuraksi koko reissun ajaksi.Virkistävää matkan jatkoa, toivottelee lounastovero Maija

Ella ja Timo kirjoitti...

Lissabonissa varmaan riittää katseltavaa ja onneksi vielä niin lämmintä. Hyvää syysloman jatkoa vain sinne täältä syksyisestä Kuusamosta. Ollut pimeää ja sateista oikein tuhvero ilma. Kiirettä on täälläkin pitänyt.

Heli kirjoitti...

Hyi olokoon, mikä paikka se luukappeli! Siellä oli varmaan luunkeräänjä odottamassa luita!