maanantai 15. lokakuuta 2012

Portugalin kiertomatka - ympyrä sulkeutuiKahdeksan (8) vuorokautta kestänyt Portugalin kiertomatka on päättynyt.
Matkan järjestäjä oli TEMA-matkat, joka on Finnmatkojen kiertomatkojen järjestäjä. TEMA-matkoilla on aina asiantunteva, suomenkielinen opas mukana. Niin oli ehdottomasti myös nyt, vaikka ensimmäistä kertaa osallistuinkin ko. matkanjärjestäjän matkalle.

Matka alkoi maan pääkaupungista Lissabonista, joka vietimme kaksi (2) ensimmäistä päivää. Näkemistä riittäisi varmasti pidemmäksikin aikaa, mutta toisaalta kaikkea ei voi saada. Lissabonista jäi mieleen hieno maailmannäyttelypuisto ja fadoilta. Sää oli mitä kesäisin, aika ajoin jopa liian tukala.
Lissabonin jälkeen lähdimme varsinaiselle kierrokselle. Ensin Azeitãoon ja sieltä edelleen Alentejon Évoraan, jossa oli kuuma kuin pätsissä. Siinä vaiheessa matkaa jaksoi vielä katsella kaikki kirkot ja kappelit sun muut hengelliset pyhätöt.
Seuraavan etapin mielenkiintoisimpia kohteita olivat Marvão ja Castelo de Vide, molemmat pieniä pittoreskejä vuoristokyliä. Yöpymispaikkamme Tomarin valtavassa luostarissa alkoi kirkollisuus kuohua yli, vaikkakin opas osasi hyvin asiansa ja sai mielenkiinnon säilymään.

Coimbrassa on jotakin ihmeellistä vetovoimaa, vaikkakaan yhden yön pysähdys ei antanut mahdollisuutta tarkempaan tutustumiseen.
Viimeisessä kohteessa eli Portossa meillä oli taas kaksi (2) päivää aikaa. Päällimmäiseksi mieleen jäi portviinitaloon tutustuminen ja hieno jokisuisto. Kiertomatkan viimeinen päivä oli pelkkää kotimatkan odottelua, joka olisi mielestäni voitu käyttää vaikka bussimatkaan Lissaboniin.

Yleisesti ottaen Portugali maana tuli tunnetummaksi kuin koskaan. Minna osasi ja tiesi kaiken ... tai hänellä oli joku täydellinen lähde, josta hän jatkuvalla syötöllä tuotti meille informaatiota. Portugalilla on ollut rikas historia, mielestäni sotaisakin, mutta ennen kaikkea portugalilaiset ovat olleet maailmanvalloittajia.
Portugalissa on edelleen kuningashuone, joka ei tunnetusti ole vallankahvassa kiinni, mutta kuningashuoneen edustajat ovat kysyttyjä esiintyjiä hyväntekeväisyystilaisuuksiin tai muihin kokoontumisajoihin, joihin kaivataan jonkinlaista veturia.

Tällä hetkellä Portugalilla menee taloudellisesti heikohkosti, mutta jotenkin jäi sellainen kuva, että siellä edes yritetään tehdä jotakin taloudellisen tasapainon saavuttamiseksi. Tavallisen portugalilaisen elämä on vedetty äärimmäisen tiukalle.  Keskivertoansio on 7-800 euroa kuukaudessa ja viimeisimpänä esityksenä on ollut esimerkiksi lapsilisien maksamisesta pidättäytyminen. Ruoka Portugalissa on edullista Suomen hintoihin verrattuna, mutta niinhän sen on oltavakin, kun vertaa palkkoja. Jos siellä pitäisi maksaa sama kuin meillä, Portugalissa ei juuri syötäisi!

Oppaamme Minna Keitu on opas isolla O:lla! Todella asiantunteva, huolehtivainen, ystävällinen ja iloinen ihminen. Minna on toiselta ammatiltaan homeopaatti ja hän saikin lääkitä hyönteisten puremia ja polvien kolotusta.
Barraqueiro-firman bussia kuljetti ujonoloinen, ystävällinen nuori herra nimeltä Pedro Palma. Ensiksi ajattelin, että tämähän on varsinainen fittibaldi, mutta turvallisesti ja taitavasti hän ajoi kaiken kaikkiaan. Pedro ei osannut muuta kuin portugalia, joten kommunikointi rajoittui muutamiin portugalinkielisiin tervehdyksiin.

Minna Keitu

Pedro Palma
Portugalin kiertomatkaan liittyvän kommentointiarvonnan palkinnon voitti nimellään kirjoittaneet Ella ja Timo. Toim.huom.! Kyseessä oli suljettu lippuäänestys.
Voittajille lähtee Barcelos-aiheinen keittiöpyyhe. Onnea voittajapariskunnalle!!!

5 kommenttia:

Ella kirjoitti...

Voi suurkiitokset onnettarelle ja Markun hatulle, josta tietenkin meidännimet vedettiin. Blogi on ollut mielenkiintoista luetttavaa ihan tuntuu kuin olisi ollut matkalla mukana. Se on tosiaan suuri etu että sattuu hyvä ja tietävä opas. Joskus tosiaan tuntuu että miten ihminen voi muistaa kaiken kun useimmiten (Jussi)heillä ei ole paperia. On tietenkin joskus josta lunttaa. Kiitos Minnalle ja Helenalle avusta (jos tiedät mitä tarkoitan).

Heli kirjoitti...

Oi, onpa kaunis pyyhe! :) Onnea voittajille!

Mielenkiintoinen matka, miten kävi kotilennon suhteen? Ainakin olet ehjänä kotiin päässyt.

En tiennytkään, että kuningashuone on olemassa Portugalissakin vielä. He eivät maailmalla ainakaan millään tavalla framilla ole. En ole ainakaan mistään sandaalista heidän osaltaan ole tietoinen.

Anonyymi kirjoitti...

Portugalin kuningashuoneen jäsenet ovat siellä paikallisesti hyvin tunnettuja ja haluttuja vieraita esim. juuri johonkin hyväntekeväisyysjuttujen avajaisiin. Minna-oppaan mukaan eivät ole todellakaan mitään pintaliitäjiä eivätkä kuulemma kaveeraa edes naapurin Don Juanin ja Sohvin kanssa. No, eipä kai se Don Juan ehdikään, kun senkin pitää metsästää pimppinelloja.

Helna kirjoitti...

Karseeta! Kommentoin äsken anonyyminä!

Aili Inkeli kirjoitti...

Ääneen nauru irtosi tänäänkin: Helna anonyyminä omassa blogissaan :D

Mutta asiaan. Mukavaa, että olet terveenä kotona, ja että kaikkien luostari/kirkko/raunio- ym. elämysten ohella bussikuski oli näköjään todellinen silmänilo!! ;)

Nostan hattua, että otit jonkin sortin riskin ja lähdit opastetulle ryhmämatkalle. Toivottavasti matkaseura oli siedettävää.