perjantai 2. heinäkuuta 2010

Shamppanjaa ja vaahtokarkkeja

Lämpötila senkun nousee. Nyt jo muutkin kuin pappa etsii varjopaikkaa. Pariisista aamulla lähdettäessä auton mittari näytti klo 9 +23C ja Reimsiin saavuttaessa elohopea oli jo +30C!
Pariisin ja Reimsin välimatka on vaivaiset 150 km eli olimme täällä perillä hyvissä ajoin.

Varasimme oitis vilvoittelukierroksen eli klo 14.20 pääsimme Taittingerin (lausutaan tetaansäär) shamppajataloon kellareihin.
Taittingerilla on Reimsissä kaksi kellaria ja tässä, missä me kävimme oli kaikkiaan 4 km kellaritiloja ja siellä säilytetään yli 5 miljoonaa shamppajapulloa.

Paikka on historiallinen myös siinä mielessä, että se on alun alkaen ollut munkkiluostari.

Kävimme syvimmillään 20 metrissä maanpinnan alapuolella ja lämpötila oli +11C --- siis 30 asteen ero maanpinnalle!

Kierroksen ja selostusten jälkeen ei yhtään ihmettele miksi aito shamppanja maksaa niin paljon kuin se maksaa. Pulloja käännellään ja väännellään jos mihin malliin ja siirretään pullosta toiseen etc. Ja rypäleet poimitaan käsin.

Arvaatte varmaan, että tänä iltana syödään shamppanjan kanssa, vaikka menisi viimeiset siemenperunatkin.

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hmmm...eikös me Helna luettu sama lyhyt matikka lukiossa? Laskutoimitukseni ja pienen ällistelyn jälkeen en millään pääse 50 asteen lämpötilaeroon samppanjakellarissa ja maan pinnalla :) Otin kyllä laskuihini huomioon kellarin syvyyden, asteet Pariisissa klo 9, välimatkan, ruumiinlämmön ym. Tuntui varmaan 50 asteelta, sitä en epäile! Hehee, pääasia, että samppanja maistuu ja elämä on hyvää! Kuplivin terveisin Aili Inkeli

helna kirjoitti...

Joo, oikeassa Aili Inkeli olet, sama matematiikka luettiin. Mutta niinkuin näet, minulla se ei ollut vahvin aine. Olet kaiketi oikeassa, että lämpötilaero oli oikeasti +30C. Menikö vieläkään oikein? (toim.huom.älä korjaa enää julkisesti)

Anonyymi kirjoitti...

No johan siellä riittäis vähäksi aikaa törsättävää...Kyllä varmaan maistui potut shamppanjan kera! Toivotaan lisää hauskoja kokemuksia teille. Tv; Aijantekijä.

Anonyymi kirjoitti...

Hellettä pukkaa täälläkin. Shamppanja kyllä maistuisi, mutta täytyy tyytyä halvempiin janojuomiin.
Mihin aikaan olette torstaina Helsingissä?
Marita

Helna kirjoitti...

Olemme Hgissä to 8.7. klo 9.55.

Helna kirjoitti...

Olemme Hgissä to 8.7. klo 9.55.