maanantai 26. heinäkuuta 2010

Hämeenlinna Tavastehus

Lauantaisen päiväretkemme kohteena oli Hämeenlinna. Edellisessä blogikirjoituksessa oli vihjeitä, joihin Eeva tiesikin oikean vastauksen.

Valtionrautatiet (lukemani mukaan liiketoiminnasta vastaa VR-konserni) vei meidät tunnissa Helsingistä tapahtumapaikalle. Sää ei ollut lähtiessä erityisen mieltä kohottava, mutta päivän mittaan saimme todeta edellisen illan ennustukset vääriksi. Oli puolipilvistä, muttei satanut niinkuin uumoiltiin ja lämpötila oli ihanteellinen kaupunkikäyskentelyyn.


Ensimmäiseksi tepastelimme Hämeenlinnan keskustaan, siis torille, jonka reunassa seisoo Pohjolan pikku Pantheoniksi kutsuttu Hämeenlinnan pyöreä kirkko. Markun mielestä kirkot on kirkkoja, mutta minä työnnyin sisään -- ja Markkukin tuli perässä. Olimmehan turistina Hämeenlinnassa. Olemme käyneet Rooman Pantheon-temppelissä ja kyllä sisätiloissa saattoi todeta, että vertaus on paikallaan.

Seuraavaksi torin poikki Laurellin kahvilaan (http://www.laurell.fi/). Herkkuja jo vuodesta 1947! Markun lihapiirakassa oli lihaa muussakin kuin nimessä ja minun fetaparsapiirakkapalaseni oli makoisa. Helsingin kahvilahintoihin verrattuna HALPAA.


Hämeenlinnassa ja juuri Hämeen linnan ympäristössä oli viikonloppuna rockfestarit, jonka vuoksi teimme pienen ylimääräisen kävelykierroksen ennen kuin pääsimme linnaan. Matkalla sattui silmään Sibeliuksen syntymäkoti ja Palanderin talo, joka ei liene Kalle Palanderin talo, vaan historiallinen museo tms.Hämeen linna on yksi harvoista keskiaikaisista linnoista Suomessa. Tämän lisäksi keskiaikaisiin lukeutuvat tietenkin Turun ja Viipurin linnat sekä vähän nuorempi Olavinlinnakin.

Osallistuimme opastetulle kierrokselle (kesäisin päiväsaikaan tasatunnein, kesto n 45 min), jonka aikana linnan historia tuli riittävän selväksi. Alla kuva Kuninkaansalista.


Jos poikkeatte Hämeenlinnaan, niin käykää toki linnassa.


Nyt oli jo oltu liikenteessä monta tuntia, joten oli aika hakeutua ruokapatojen ääreen. Hämeenlinnassakin on useita mielenkiintoisia ruokaravintoloita, joiden joukosta valitsimme Piparkakkutalon (http://www.ravintolapiparkakkutalo.fi/). Nimensä ja nettisivuilla olevan kuvauksen mukaisesti Piparkakkutalossa on lämmin henki. Erittäin ystävällinen palvelu ja mikä parasta: maistuvaa ruokaa. Nam!
Suosittelemme ehdottomasti. Oikein mainio oman rahan ruokapaikka.


Tällainen oli meidän kesäretki kaupunkiin, jolle Pietari Brahe antoi kaupunkioikeudet v. 1639 ensimmäisenä suomalaisena sisämaakaupunkina. Siellä ovat syntyneet niin Sibelius, Vexi Salmi, Irwin Goodman kuin Matti "Fredi" Siitonenkin.

1 kommentti:

ne hillaansopijat kirjoitti...

No sillä tavalla Hämeenlinna on tullut tutuksi. Kuten sanottu matkailu avartaa.Kyllä tosiaan Suomessa on ihan kauniita kaupunkeja ym. paikkoja jotka ovat tutustumisen arvoisia. Normaalistihan niistä ajaa hurotellaan ohi. Ei muuuta kuin hyvää työviikkoa, toivottavasti ette läkähdy kuumuuteen.