keskiviikko 3. kesäkuuta 2009

Historiankirjoitusta

Maanantaina kesäkuun 1.päivänä ajoimme Richmondista reilut 50 mailia etelään englantilaisten ensimmäiseen maihinnousupaikkaan Ameriikan mantereella eli Jamestowneen. (HUOM! korjaus aiempaan kirjoitukseen valkoisen miehen astumisesta tälle mantereelle - tottakai Kolumbus tuli tänne aikaisemmin kuin engelsmannit ja totesi tulleensa Intiaan!).
Jamestowne, Yorktown ja Williamsburg muodostavat triangelin, joilla kaikilla on jonkinlainen historia liittyen alueen asuttamiseen ja tietenkin sotimiseen täällä. Mielenkiintoisia kohteita.
Kaiken kruunasi hieno aurinkoinen päivä.
Ohessa kuva Pocahontasista, joka oli paikallisen intiaanipäällikön suosikkitytär, joka puolestaan meni engelsmannin kanssa naimisiin ja kuoli Englannissa aika nuorena.

Richmond sinällään on myös ihan kiva kaupunki, mutta toisaalta hallintokaupunki ilman sykkivää elämää. Lähdimme avoimin mielin kohti Yhdysvaltojen pääkaupunkia Washingtonia!

1 kommentti:

Raimo kirjoitti...

Lokakuun lopussa 1915 lähti suomalainen lähetystö Tukholmaan: senaattori Otto Stenroth, Samuli Sario ja A. H. Saastamoinen, Axel Lille. Aaro Pakaslahti kertoo tästä teoksessaan Suomen politiikka maailmansodassa. Ruotsin valtakunnanmarsalkka kreivi Douglas vaati Suomelta Kemijokea rajaksi ja tarjosi korvaukseksi "niin suuren osan Venäjän Karjalaa kuin se haluaisi."

Suomalaisten lähetystö ei kuitenkaan halunnut luovuttaa Pohjois-Suomea, mitä Ruotsi yritti anastaa vielä 1918.

"Presidentti Relander kaatui ruotsalaismielisyyteensä kuusi vuotta sitten [1931]. Olin mukana siinä kokouksessa, jossa maalaisliitto päätti olla asettamatta presidentti Relanderia uudelleen presidenttiehdokkaaksi. Ja se tapahtui juuri hänen ruotsalaisystävällisen politiikkansa takia."

"Presidentti Svinhufvud ei kaatunut yksin ruotsalaisystävälliseen politiikkaansa, mutta se kuitenkin hyvin oleellisesti edisti hänen kukistumistaan."

Veikko Heiskanen, kansanedustaja (ml), professori

lyyxem.freehostia.com/1930.htm

Kultakeräys puolustusvoimien hyväksi 1940: 100 000 ihmistä lahjoitti kultasormuksensa ja muita kultaisia esineitään puolustusvoimien hyväksi. Kultasormusten vastineeksi lahjoittajille annettiin rautaiset sormukset tilalle, muut kultaesineet jäivät vastineetta. Kultaa kertyi kaikkiaan 1700 kiloa, joka kuljetettiin 1945 salaa Ruotsiin ja myytiin sinne polkuhinnalla.

lyyxem.freehostia.com/teljo.htm