keskiviikko 30. kesäkuuta 2010

Ranskalainen jalojuoma ja kunta nimeltä Cognac


Nyt sitä sitten on koettu omakohtaisesti Cognac!
Kunta sijaitsee Charenten departementissa Charente-joen rannalla ja siellä on noin 20000 asukasta. Suuret maailmankuulut konjakkitalot kuten Hennessy (jonka perustaja Maurice Hennessy oli muuten irlantilainen), Martell, Remy Martin, Otard, savolaisten automiesten konjakki Courvoisier (lausutaan kurvoosie) pitävät majaansa Cognacissa.

Ajoimme yli 500 km Le Puy en Velaysta sunnuntaina - moottoriteitä. Matka sujui rattoisasti, mikäpä se on ajellessa. Pappa ottaa välillä nokalliset ja mummi lukee varmuuden vuoksi kaikki kyltit tien varrelta, myös välimatkataulut, jos ehtii.

Olimme varanneet majoituksen Mercure hotellista, mutta sen löytäminen osoittautui ensimmäiseksi haasteeksi. Kiertoliittymässä oli kyltti, jossa luki majapaikan nimi, mutta se viitta osoitti mielestämme viereisen huoltoaseman takapihalle. Ajoimme pidemmälle kylän keskustaan. Ei mitään havaintoa koko hotellista.
Kyllä se loppujen lopuksi oli siinä liikenneympyrän lähistöllä, mutta viitan tulkitsemiseen pitää olla ehkä ranskalainen.
Seuraava rasti olikin ruokapaikka. Oli sunnuntai-ilta, hotellissa ei ollut meidän lisäksi kuin pari muuta asiakasta. Respan tyttö kehotti menemään La Courtine -nimiseen ravintolaan, jonne hän sanoi olevan minuutin matka. Mutta me emme vieläkään tiedä, mistä se minuutti oli mitattu.
Ei me löydetty kyseistä paikkaa, mutta onneksi löytyi kuitenkin jotakin syötävää.

Maanantaiaamuna Markku varasi meille kiertokäynnin Hennessyllä. Opas kertoi konjakin valmistamisesta, siihen käytettävistä rypäleistä, tislaamisesta, varastoinnista, tynnyreiden tekemisestä jne jne. Varastossa tuoksui todella konjakille! Lopuksi saimme tietenkin maistiaiset - minä kuskina luovuin suosiolla omastani Markun hyväksi.
Sää on täällä Ranskassa ollut koko ajan aurinkoinen, mutta kyllä Hennessy-päivänä lyötiin matkan lämpöennätykset: +36C. Puiden varjot olivat kysyttyjä paikkoja eikä hotellin uima-allaskaan hassumpi paikka ollut. Eli on uitu Cognacissa!

Maanantai-illaksi hotellin kamerunilaissyntyinen respapoika varasi meille pöydän sieltä La Courtine -ravintolasta. Cognac osoittautui todella haasteelliseksi paikaksi löytää mitään. Välimatkat eivät ole pitkiä, mutta meillä meni 45 minuuttia siihen, että me vihdoin viimein yhden lenkkeilijän ystävällisellä avustuksella löysimme perille. Yksi ainoa opastekyltti, mutta sekin ihan ihmepaikassa eikä ensimmäistäkään nuolta tms. Ruoka oli hyvää.
Suosittelemme silti ravintolaa, jos poikkeat Cognacissa päin, mutta varaudu siihen, ettet löydä sitä :)

2 kommenttia:

pENA kirjoitti...

Minä tiedän, jonkun teistä olisi varmaan pitänyt olla vähän kännissä löytääkseen ensin hotellin ja sitten ruokapaikan!

Anonyymi kirjoitti...

Muistaako Markku, kun vuosikymmeniä sitten sait kirjeen. Ella äiti kysyi mitä kirjeessä luki.
Markku vastasi etten saanut selvää, mutta rahasta sain.
Nyt pääsin sanomaan samat sanat.
En saanut kortissa olevasta niemestä selvää. Se siitä , mutta sainpahan sanottua.
Helle san kun vaan jatkuu.
Olipa värikäs varvas.