keskiviikko 30. kesäkuuta 2010

Ranskan erikoisuudet: tietullit ja kiertoliittymät

Se on varmasti ollut joku ranskalainen tietieteen insenjööri, joka tehnyt loistavan keksinnön eli kiertoliittymän. Niitä on joka paikka täynnä. Joskus melkein moottoritiessäkin on ympyrä kierrettävänä! Ehkä nämä tykkäävät ajaa niissä aikansa kuluksi. Toisaalta siinä on todellakin rattoisaa viettää aikaa, jos ei oikein ole menosuunta selvillä. Ottaa muutaman lisäkierroksen ja arpoo uudelleen, että minnehän seuraavaksi yritettäisiin.
Onneksi Moonika on ollut aika lailla ällän päällä myös noissa ympyrähommissa. Muutamia uusia tienpätkiä sillä ei ole ohjekirjoissaan, mutta kyllä se aika taitavasti meitä on ohjannut eteenpäin.

Tietulleja Ranskanmaalla on myös riittämiin.Pienimmät maksut ovat olleet luokkaa 2,20 euroa ja enimmillään 20,80 euroa. Osa tietulleista on miehitettyjä, osassa saa heittää kolikot kaukaloon ja osassa otetaan vain lappu mukaan ja poistuttaessa ko.tieltä tulli maksetaan joko käteisellä tai kortilla.
Italian puolellakin oli tietulleja, mutta ei näin tiuhaan kuin täällä. Sveitsissä asiasta selvisi ostamalla Autoliitosta etukäteen moottoritietarran (27 e).

1 kommentti:

pENA kirjoitti...

Se EU tuo niitä kiestoliittymiä tänne meillekin. Missä EU, siellä ongelma.

Mutta sveitsiläisetpä kuulostavat fiksuilta, kun ostat tarran, ajat vuoden missä vaan!