sunnuntai 24. kesäkuuta 2012

Keskuspuisto pienillä kulttuurimausteilla

Lauantaipäivän ohjelmana oli tutustua jalan Keskuspuistoon (Central Park), jota pidetään New Yorkin keuhkoina tai newyorkereiden takapihana, jossa he voivat viettää aikaansa ikäänkuin kaukana kaupungin pauhusta.
Kooltaan puisto on yli 340 hehtaarin kokoinen, ja siellä on useita tekojärviä ja lampia, joissa voi soudella tms. Se on totta, että ihan heti kun pääsee puistoon, kaupungin valtavasta kohinasta ei ole tietoakaan.
Me tietenkin tepastelimme hotellilta puistoon jalan (16 korttelia) aurinkoisessa säässä. Edelliseen päivään verrattuna säätila on siedettävä, joskin asteita on ihan riittämiin, mutta ilmankosteus ei ole enää niin korkea.
Columbus Circle
Tarkoituksemme oli kiertää puisto itäreunaa pitkin Metropolitan Museum of Artille ja Guggenheim-museolle saakka. Ja näinhän me teimme.
Ensimmäinen etappi oli Bethesda Terrace ja suihkulähde, josta minulle tulee mieleen joku "Yksin kotona kaksin"-elokuva, jossa vintiö joutuu lomamatkalla muusta perheestä erilleen ja päätyy itsekseen New Yorkiin.
 Seuraavaksi otimme suunnan kohti Metropolitan Museum of Artia, joka on perustettu jo vuonna 1870 ja siellä on taideaarteita kaikista maailman kolkista, mutta eipä löydetty yhtään gallenkallelaa eikä villenvillelää! Rembrandtia, van Goghia, Matissea, Monetia ja Rubensia oli kyllä.

Kulttuurin nälkä oli nyt tainnutettu ja teimme vain juhlavan ohimarssin Solomon R. Guggenheimin museon ohitse. Rakennus on varsin mielenkiintoisen näköinen, mutta tämä riitti tällä kertaa taidekokemuksena.
Auringonpaahde tuntui jo vähäisenä uupumuksena ja etenkin janona, mutta siitä huolimatta lähdimme kiertämään Jacqueline Kennedy Onassis - tekoallasta päästäksemme puiston länsilaidalle. Tekoaltaan ympäri kulkee ERITTÄIN suosittu lenkkeilypolku (2,5 km), jota kaupunkilaiset ja varmaan muutkin liikunnalliset ihmiset kiertävät.
Tekoaltaalta on huikaiseva näkymä Manhattanille, jota ei saa taltioitua ainakaan tavallisella digikameralla sillä tavalla kuin miltä se silmään näyttää. Yksi tämän matkan parhaista näkymistä - tähän saakka - silti!

Suuta kuivasi niin vietävästi, koska juomapullo oli tyhjentynyt jo alkumatkasta eikä reitin varrella ollut yhtään kioskia tai intialaista juomanmyyjää. Ennen kuin poistuisimme puistosta meidän olisi pakko löytää jostakin joku keidas, jossa voisimme lepuuttaa jalkoja ja sammuttaa janoa. Loppujen lopuksi päädyimme Delacorte Theaterin kioskille, josta saimme pientä suolapalaa ja juotavaa.

Viimeinen kohde Keskuspuistossa oli Strawberry Fields -niminen puistoalue, jonka Yoko Ono on luonut John Lennonin muistolle.

Näkyvin osa on yllä kuvattu "Imagine"-mosaiikki.
John Lennon asui Keskuspuiston laidalla Dakota-nimisessä talossa, joka on kuulemma saanut nimensä sen takia. että kun se aikanaan rakennettiin se oli niin "kaukana lännessä".

3 kommenttia:

Anneli. Ella ja Timo kirjoitti...

On sitä siellä lännellä katseltavaa. Nyt ei tarvinnut villahousuja katsella kun Helnalla oli melkein kysi höysyssä. Täällä ei ole liikoja helteitä ollut juhannus aattona 10 astetta ja pilvistä eilen ja tänään (su) on ollut aurinkoista ja tarkeni mökillä rannalla hörpätä päiväkahvit. Toivotamme sinne mielenkiintoisia päiviä.

MiMO kirjoitti...

Kiva kun saa palan Isoa Omenaa tänne sateiseen Pohjolaan :-) Hauskaa loppulomaa!

Aili Inkeli kirjoitti...

Meillä oli sentään lauantaina aurinkoista ja sain naamaani vihdoinkin väriä.
Hienoja kuvia blogissa!