torstai 21. kesäkuuta 2012

Loma-menu: New York as a starter

Yllätys yllätys! Ei me maltettu olla tälläkään lomalla niin, etteikö käytäisi katsastamassa, miltä muu maa mustikka maistuu.
Heti loman alkajaisiksi suuntamme kulkumme kohti Yhdysvaltojen itärannikkoa ja siellä nimenomaan Isoon Omenaan (Big Apple), New Yorkiin.

Olemme viettäneet New Yorkissa tammikuussa 2003 pari kolme hyytävän kylmää päivää, mutta jo silloin jäi mielensopukoihin kytemään ajatus, että tänne on päästävä uudelleen ja please, mielellään kesällä. Toisen kerran ohitimme NYCin road tripillä 2009 tai oikeastaan ajoimme jostakin Bronxin halki kohti Rhode Islandia - eikä muuten pysähdytty tankille, oli sen verran tummanpuhuvaa joutilasta porukkaa kadunvarsilla.

Tällä kertaa lennämme suoraan Helsingistä New Yorkiin JFK:lle, joka sekin tuntuu etukäteen mukavalle kokemukselle. Lentoaika kohtuullinen (8h10min) ja säästyy vaihtojen aiheuttamat siirtymiset ja muut vaivannäöt. Suoran lennon hintakaan ei ollut päätähuimaava: 450 euroa per pää Finnairin kanta-asiakkaille.

Me majoitumme Midtowniin, nurkan taakse Times Squarelta eli ihan pelipaikoille. New Yorkin metroa (subway) mainostetaan tehokkaaksi ja oivaksi tavaksi siirtyä paikasta toiseen, mutta me valmistaudumme henkisesti myös pitkiin päivittäisiin kävelyihin ihan omasta halustamme.
Tavoistamme poiketen voimme käydä MoMassa ja todeta Helsingistä skipattu Guggenheim päältä päin, mikäpä tietää vaikka jonkun musikaalinkin käymme katsomassa.
Mitään kellotettua suunnitelmaa ei ole, mutta sikäli kuin lukijat tuntevat Helenan tavat, melkoisen hyvin on kulmakunnan kartta&nähtävyydet hallussa ja suunnitelmanpoikasta on pelkästään varmuuden vuoksi!

Sitten jotakin New Yorkista.
Alunperin kaupungin perustivat hollantilaiset, jotka ostivat Manhattanin intiaaneilta 24 dollarilla vuonna 1626. Silloin kaupungin nimeksi tuli New Amsterdam! 40 vuotta myöhemmin englantilainen Yorkin herttua valloitti Manhattanin ja antoi sille nimeksi New York! Kekseliästä.

New York City sijaitsee Yhdysvaltain koillisrannikolla Hudson-joen suulla ja se on maan runsasväkisin ja tiheimmin asuttu kaupunki. New York on jaettu viiteen hallintoalueeseen: Manhattan, Bronx, Brooklyn, Queens ja Staten Island.
New York ei ole Yhdysvaltain pääkaupunki, mutta siellä sijaitsee monen kansainvälisen järjestön päämaja ja se luetaan yhdeksi maailman tärkeimmistä talous- ja kulttuurikeskuksista.

New Yorkista löytyy toinen toistaan tunnetumpia yhdysvaltalaisia nähtävyyksiä, mm. Vapaudenpatsas, jonka yksityiset, Amerikan vapautta ihailevat ranskalaiset lahjoittivat Yhdysvaltain valtiolle. Patsas rakennettiin Ranskassa ja se tuotiin vuonna 1886 New Yorkiin pystytettäväksi.

Mitä me odotamme New Yorkilta?
Elämyksellisyyttä, huikeaa silmänruokaa, suurkaupungin sykettä, unohtumattomia ruokailukokemuksia  (sis. kadunvarsihodarin) ja sitä, että NYC kiilaa maailman kauneimpien kaupunkien kärkikastiin kertaheitolla.
Nykyinen ranking: 1. Sydney 2. San Francisco 3. Rooma 4. Praha.

1 kommentti:

Aili Inkeli kirjoitti...

Oh yeah, what a starter! Sitten vietetäänkin muutama tovi screenin äärellä kuvia katselemassa, kun tulen käymään. Sillä lailla mun ei tarvitse maksaa lentolippua ja pääsen kuitenkin käymään Nykissä!
Toivottavasti ette saa elämysähkyä. Hyvää matkaa!