torstai 28. kesäkuuta 2012

Omaleimaista New Yorkia

Keräsin tähän tekstiin asioita, jotka ovat minun mielestä omaleimaisia New Yorkille, miksei osittain koko Amerikan Yhdysvalloille.

 

Katujen nimikyltit ovat juuri niin amerikkalaisia kuin olla voi. Ylhäällä roikkuva Broadway-kyltti kertoo poikittaiskatua ajavalle, että seuraava katu on Broadway. Ei tarvitse kadunkulmissa ihmetellä, että missä ollaan, mikä maa.
Jos Saksassa on joka puolella Ausfahrt-nimisiä kyliä tai kaupunkeja, täällä on solkenaan Oneway-nimisiä katuja!


New Yorkissa on paaaaaaaaaljon pilvenpiirtäjiä. Alla olevassa kuvassa upea Helmsley Building.


Hotellimme nurkalla oli paikallinen paloasema (FD, Fire Department), jolta oltiin tietenkin oltu mukana myös 11.9.2001 -tapahtumissa ja palomiehiä oli menetetty.


NYPD:llä oli joku asema majapaikkamme lähellä, mutta en koskaan onnistunut saamaan siitä kunnollista valokuvaa. Poliiseja näkyi kyllä katukuvassa, mutta en kehdannut ruveta heitä kuvaamaan. Tiedä vaikka istuisin jossakin paikallisessa jailhousessa jostakin periamerikkalaisesta syystä.
Poliisiautoja olin kyllä kuvannut eikä tämä paras otos ole, mutta on nyt tyytyminen.


 
Tämähän se melkoinen parkkipaikka on. Olin ensin sitä mieltä, että tämä on autoliike, mutta väärässä olin. Parkkiin haluavat jättävät avaimet parkkipaikan hoitajalle, joka parkkeeraa autosi ja sitten kun tarvitset sitä, parkkimies toimittaa kaarasi portille. Ei sovellu ainakaan ihan 10 minuutin parkkeeraamiseen.


Yellow caps eli keltaiset taksit kuuluvat NYCin katukuvaan kuin nenä päähän. Varsinkin iltaisin katukuvaa oli hauska seurata. Takseja on ainakin tsiljoona ja täällä käytetään paljon taksia. Parhaiten taksin saa heiluttamalla kättään kadunvarressa. Kun katolla vilkkuu valo, auto on vapaa, mutta turha sitä valoa on tiirailla, ei muuta kuin hanska heilumaan.Entisinä aikoina kaikkiin vähintään kuusikerroksisiin taloihin piti rakentaa vesisäiliö tai -säiliöitä asukkaiden vedenkäyttöä varten. Nyttemmin pilvenpiirtäjien katoilla näitä ei enää näy. Ovat keksineet nykyaikaisemmat systeemit!


Tässä suosittu vaihtoehto Mäkkärille: SHAKE SHACK. Netin mukaan yrityksen juuret ovat hodarikatukärryissä!!!
Tämä kyseinen Shake Shack sijaitsi hotelliamme vastapäätä ja sinne oli aina ulos asti ulottuva jono. Brooklynin puolella vastaavanlaista jonotusta ei ollut huomattavissa, mutta suosittu kuulemma on. Me emme käyneet.


2 kommenttia:

Saltzu kirjoitti...

Hienoa lukea teidän matkakertomusta!
Itse olen monesti haaveillut matkasta New Yorkiin, mutta ehkei se sitten ihan "paratiisi" olekaan...Kiitos kun olette näin kattavasti taas kertoneet kohteesta-nämä peittoaa kaikenlaiset matkaopukset:) Tervetuloa kotiin=)

Anonyymi kirjoitti...

Newyorkilaista on myös kaikki eksoottiset hajut, äänet, höyryt :-)