tiistai 23. kesäkuuta 2015

Mt St Helens WA ja Astoria OR

Minä tartuin rattiin Seattlessa ja Ansku toimi Moonikan lukijana. Markku avusti keskipenkiltä tarvittaessa paperikartan tiedoilla.
Ensimmäinen kohteemme oli Mt St Helensin tulivuorialue.
Mt St Helens purkautui 18.5.1980. Tulivuoren purkaus on kuuluisa siitä, että se levitti ympärilleen uskomattoman tuhkalaskeutuman, joka levittäytyi erittäin laajalle alueelle Washingtonin osavaltiossa. 420 metriä tulivuoren huipusta katosi muutamassa minuutissa ja noin 60 ihmistä kuoli.


Tässä kaksi pyhää Helenaa


Washingtonista seuraava osavaltio on nimeltään Oregon ja sinnehän Sikspäkki suuntasi seuraavaksi. Mt St Helensiltä navigaattoriin asennettiin määränpääksi hotelli Astoriassa (OR).
Jossakin vaiheessa I5:lla harhautimme Moonikaa ja lähdimme paperikartan mukaan maisematielle kohti Astoriaa. Moonika länkytti aikansa vasemmalle kääntymistä ja U-käännöksiä, mutta taipui lopulta ratkaisuumme ja opasti perille saakka.
Poikkeava reittimme myötäili Columbia Riverin rantoja ja tuli lopulta huikealle Astoria Megler Bridgelle. Kerrassaan vaikuttava, monta mailia pitkä silta yli Columbia Riverin. Astorian päässä silta kulkee kaiken lisäksi huikaisevan korkealla. Vaikuttavaa.

Silta on kaikkiaan yli 6,5 km pitkä. Rakentaminen aloitettiin vuonna 1962 ja silta avattiin käyttöön 27.8.1966.


Astoriassa on merkittävä skandinaavinen yhteisö. Emme tienneet siitä etukäteen, mutta illallispaikassamme saimme lisäinformaatiota olan takaa. Naapuripöydän pariskunta oli kuunnellut puheitamme aikansa, kunnes herra rohkaistui kysymään puhummeko kenties suomea. Lopulta hän osoittautui Brian Wirkkalaksi, jonka sukujuuret ovat Kaustiselta ja hän on kautta rantain sukua myös Tapio Wirkkalalle. 
Astoria Megler Bridgen läheisyydessä oli muistomerkki, jossa oli lukematon määrä suomalaisia nimiä, kuten mm. Kiminki tai Pitkänen tms.


Uskomaton päivä taas kertan.

Ei kommentteja: